apakah luxation?

Luxation adalah sejenis kecederaan sendi di mana tulang sendi bergerak keluar dari kedudukan. Juga dikenal sebagai dislokasi bersama, luxation boleh sangat menyakitkan dan memerlukan rawatan segera. Seorang profesional perubatan boleh “mengurangkan” luxation dan bergerak bersama kembali ke tempatnya. Rawatan tambahan mungkin diperlukan selepas dislokasi untuk membantu pesakit pulih sepenuhnya dan mencegah kecederaan lanjut di tapak.

Lutut, siku, jari, dan bahu sangat rawan. Kecederaan ini biasanya disebabkan oleh kejatuhan atau kejutan tajam yang cukup kuat untuk menolak kedudukan bersama. Sendi juga boleh ditarik keluar apabila mereka ditarik dengan kuat dari kedua-dua belah pihak atau tiba-tiba terperangkap. Dalam kecederaan yang berkaitan, subluxation, sendi ditarik hanya dari luar kedudukan.

Kecederaan itu merosakkan ligamen di sekitar sendi dan juga boleh menyebabkan patah tulang. Sekali sendi adalah luxated, bekalan darah ke sendi terganggu dan semakin lama kecederaan menunggu rawatan, komplikasi potensi yang lebih serius boleh terjadi. Nekrosis tisu boleh berlaku akibat kekurangan aliran darah dan kerosakan kekal boleh dilakukan untuk melegakan ligamen sekitar sendi.

Rawatan memerlukan meletakkan sendi kembali ke tempatnya dan membelit, membalut, atau melemparkannya supaya ia tidak dapat bergerak keluar lagi ketika ia sembuh. Sekali sendi telah terpedaya, walaupun selepas menyembuhkan, terdapat peningkatan risiko kecederaan masa depan kerana ligamen yang lemah. Terapi fizikal boleh digunakan untuk meningkatkan kekuatan sendi selepas penyembuhan luxation, dengan matlamat membina ligamen supaya mereka akan cukup kuat untuk memegang sendi di tempat.

Adalah penting untuk menggunakan seorang profesional perubatan untuk mengurangkan luxation, sekiranya mungkin. Pengetahuan tentang anatomi diperlukan untuk menilai kecederaan dan memilih sudut serangan terbaik untuk menolak kembali bersama. Orang yang tidak berpengalaman boleh menyebabkan kecederaan lebih lanjut ketika cuba mereposisi sendi, dan orang yang bukan profesional perubatan juga biasanya tidak mempunyai akses kepada ubat analgesik yang boleh digunakan untuk menjaga pesakit selesa semasa sendi itu kembali ke tempatnya.

Keadaan tertentu boleh menyebabkan orang terdedah kepada dislokasi bersama. Dalam individu ini, sendi akan dislokasi secara spontan kerana tisu penghubung tidak cukup kuat untuk menyokong sendi. Orang yang mempunyai keadaan ini dapat mengalami pelbagai komplikasi yang berkaitan dengan gangguan tisu penghubung mereka dan perlu bersenam di persekitaran di mana mereka boleh jatuh atau mengetatkan anggota badan, kerana ketegangan ringan dapat menarik sendi keluar.