apakah lateralization otak?

Lebar otak adalah idea bahawa sisi kiri dan kanan otak menjalankan dan mengatur pelbagai fungsi dan tingkah laku yang berbeza. Setiap dua hemisfera bertanggungjawab untuk satu set tugas yang berbeza dalam lateralization otak; sebelah kiri menangani proses pemikiran analitis, logik, dan lisan manakala hak mengawasi proses yang lebih sensitif, seperti perasaan, intuisi, dan perkara sensori. Kewajipan dua belahan bumi dibalikkan pada orang kidal. Pemikiran bahawa dua hemisfera menguruskan fungsi dan perilaku otak untuk keseluruhan operasi individu dan dapat digunakan sebagai tuntutan keadaan adalah teori di balik lateralisasi otak.

Pada peringkat biologi, otak dipisahkan ke sisi kiri dan kanannya oleh korpus callosum, satu kumpulan serat saraf terletak di sepanjang fissure membujur. Callosum corpus mengandungi lebih daripada 200 serat yang menyampaikan mesej bolak-balik antara dua hemisfera, mengekalkan komunikasi yang memastikan fungsi otak yang sihat. Bahagian kiri dan kanan otak secara fizikalnya sama, dan setiap sisi menyerupai imej cermin yang lain. Dalam amalan pemetaan otak, pakar neurologi pada tahun 1940-an mendapati bahawa satu hemisfera otak, apabila dirangsang dengan arus elektrik, menimbulkan tindak balas otot di seberang badan, oleh itu ia telah menyimpulkan bahawa otak kiri mengawal sisi kanan badan dan otak kanan mengawal kiri.

Walaupun mereka menyerupai rupa fizikal, setiap hemisfera otak mempunyai tanggungjawab uniknya sendiri. Pihak kiri mengkhusus dalam fakta: pengurusan masa, rasional, disiplin, peraturan, struktur, penetapan matlamat, produktiviti, pemikiran, dan akal adalah semua perkara yang dikendalikan oleh otak kiri. Hemisphere ini juga bertanggungjawab untuk memahami matematik, sains, teknologi, dan kata-kata, dituliskan, dibicarakan, atau didengar.

Bahagian kanan otak memfokuskan pada fungsi yang dianggap sebagai nonverbal. Ini adalah hemisfera yang berkaitan dengan seni, muzik, dan kreativiti. Sisi kanan mengendalikan emosi, penglihatan, warna, spontan, rasa humor, dan apa pun yang berkaitan dengan lima deria. Kemahiran motor juga dikendalikan oleh hemisfera yang betul.

Penyelidik menggalakkan perkembangan setiap sisi otak, yang mengakibatkan lateralisasi otak yang lebih menyeluruh. Biasanya, sebagai kanak-kanak, manusia menanam satu sisi lebih banyak daripada yang lain, dan dalam banyak kes, akhirnya menjadi diragukan ke arah atau kurang selesa dengan bahagian otak yang kurang ditanam. Pakar, bagaimanapun, menyokong idea bahawa kedua-dua pihak perlu dibangunkan secara sedar kerana banyak situasi kehidupan umum jelas memanggil tugas-tugas satu sisi otak ke arah yang lain. Satu lateralisasi keseluruhan otak yang lebih sihat dapat membuat berurusan dengan kehidupan dan tekanan hidup yang jauh lebih rendah.