Apakah kudis alat kelamin?

Kencing genital adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh tunas yang di bawah kulitnya. Ia dicirikan oleh gatal hebat dan ruam kudis. Keadaan ini boleh dikontrakkan melalui hubungan seksual dan tidak seksual.

Kudis boleh berlaku hampir di mana saja di dalam badan, tetapi, apabila ia berlaku di kawasan persendirian, ia dipanggil kudis alat kelamin. Sarcoptes scabiei, hama kudis seperti serangga, burrow di bawah kulit dan bertelur. Burrowing menyebabkan reaksi alahan, mengakibatkan benjolan, lepuh, dan gatal-gatal hebat pada alat kelamin. Gejala keadaan mungkin tidak muncul sehingga enam minggu.

Ciri lain kudis adalah sifatnya yang sangat menular. Kencing genital khususnya boleh disebarkan melalui sentuhan kulit ke kulit tanpa nonsexual, dan kadang-kadang melalui perkongsian pakaian atau benda lain dengan seseorang yang mempunyai keadaan. Apabila keadaan ini dikontrak melalui hubungan seks, ia dianggap sebagai penyakit menular seksual (STD) atau jangkitan seksual (STI). Orang dewasa muda sering mengidap kudis alat kelamin menerusi penghantaran seksual.

Mengubati kudis alat kelamin biasanya sama seperti merawat keadaan di tempat lain di badan. Doktor menetapkan krim kimia khas yang membunuh hama selepas hanya beberapa aplikasi, walaupun gatal-gatal mungkin berterusan selama beberapa minggu. Sering kali, krim perlu digunakan di seluruh badan dari leher ke bawah sekiranya hama kudis telah menjejaskan lebih daripada satu kawasan badan. Sesetengah pesakit mengambil ubat oral, terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang berkompromi atau yang kudisnya telah berkulit keras, dan dengan itu lebih menular dan sukar dirawat.

Seperti jenis lain, doktor mengesyorkan bahawa pesakit dengan kudis alat kelamin menghilangkan sebarang hama atau telur kambing di rumah pesakit. Pesakit biasanya diarahkan sama ada cucian kering atau mencuci dan mengeringkan semua pakaian dan linen menggunakan detergen dan haba yang tinggi. Doktor mungkin juga mencadangkan bahawa pasangan seksual pesakit juga dirawat, walaupun rakan kongsi tidak menunjukkan tanda-tanda keadaan. Kondom dan kaedah penghalang lain tidak selalu menghalang jangkitan kudis, kerana hama dan telur boleh wujud di kawasan tidak dilindungi oleh peranti ini. Mengehadkan pasangan seksual mengurangkan kemungkinan mengidap kudis sebagai STD atau STI.

Banyak keadaan kulit dan STD mempunyai gejala yang serupa dengan yang dikaitkan dengan kudis alat kelamin. Doktor mengesyorkan bahawa pesakit yang mempunyai gejala mencari perhatian profesional untuk memastikan rawatan yang sesuai dan mengurangkan komplikasi yang disebabkan oleh kudis atau keadaan lain.