apakah krim fluokinolon aetonida?

Krim acetonide Fluokinolon adalah ubat steroid, sering dirawat untuk merawat pelbagai keadaan kulit, yang berfungsi dengan menghalang bahan kimia yang menyebabkan keradangan dan bengkak. Ubat ini boleh membantu melegakan gejala seperti penskalaan, kerak, dan kekeringan, serta gatal-gatal dan keradangan. Pesakit boleh menggunakannya untuk psoriasis, eksim, dan seborrhea, serta gejala-gejala yang berkaitan dengan kulit reaksi alahan.

Sebelum menggunakan krim acetonide fluokinolone, pesakit harus mencuci tangan dengan teliti dan merendam kawasan kulit yang terjejas. Jumlah krim yang terkecil yang diperlukan untuk menutupi kawasan yang terjejas harus digunakan, kerana memohon terlalu banyak ubat, atau menerapkannya pada kawasan kulit yang besar dapat menyebabkannya diserap melalui kulit, yang dapat meningkatkan risiko efek samping . Krim itu perlu diurutkan perlahan-lahan ke dalam kulit, dan pesakit harus mencuci tangan dengan baik selepas itu. Kebanyakan orang akan ditetapkan dua hingga empat dos setiap hari.

Doktor boleh menasihati pesakit untuk membalut kulit selepas setiap dos. Untuk membungkus kawasan itu, pesakit perlu meregangkan sekeping plastik rumah di seluruh kawasan, yang diadakan dengan pita pelekat yang terjamin ke kawasan kulit yang tidak terpengaruh. Mereka yang merawat tangan atau kaki boleh menggunakan sarung tangan plastik atau beg plastik. Bungkus baru harus diterapkan berikutan setiap permohonan krim ini.

Sesetengah kesan sampingan mungkin berlaku, yang harus dilaporkan kepada doktor yang menetapkan jika mereka menjadi teruk. Pesakit mungkin mengalami perubahan warna kulit atau pengeringan berlebihan dan retak kulit. Gatal-gatal dan pembakaran mungkin berlaku, dan jerawat boleh berkembang. Sesetengah orang juga melaporkan penipisan atau melembutkan kulit, dan perkembangan stretch mark.

Kesan sampingan yang lebih serius dari krim fluokinolone acetonide perlu dilaporkan kepada doktor secepat mungkin. Pesakit yang menyerap terlalu banyak ubat melalui kulit mereka mungkin mengalami insomnia, perubahan mood, dan keletihan. Kelemahan otot, penglihatan kabur, dan penambahan berat badan yang merangkumi kesakitan di muka juga telah dilaporkan dengan penggunaan ubat steroid. Pesakit yang mempunyai masalah bernafas atau menelan, berdehit, atau ruam kulit yang teruk perlu mendapatkan bantuan perubatan segera. Sekali-sekala, kawasan kulit yang terjejas boleh menyebabkan luka yang meresap atau meremehkan dan bengkak.

Sebelum menggunakan krim aeroideon fluokinolone, pesakit harus mendedahkan keadaan perubatan, ubat-ubatan dan tambahan lain mereka. Wanita yang hamil atau menyusu harus mengelakkan ubat ini, dan ia juga tidak seharusnya diberikan kepada kanak-kanak untuk kegunaan jangka panjang. Krim ini mungkin dikontraindikasikan untuk digunakan oleh mereka yang menghidap diabetes, gangguan penglihatan tertentu, dan gangguan imun.