Apakah kolitis fulminant?

Colitis fulminant adalah sejenis keradangan usus besar yang mengancam nyawa. Ia boleh berkembang dari mana-mana jenis masalah usus radang akut atau kronik, walaupun ia adalah paling biasa komplikasi kolitis ulseratif. Seseorang mungkin mengalami cirit-birit berdarah, dehidrasi teruk dan keletihan, dan mungkin mengalami kejutan tanpa penjagaan kecemasan. Rawatan boleh termasuk suntikan ubat-ubatan anti-radang dan pemindahan darah. Pembedahan untuk mengeluarkan kolon diperlukan jika rawatan lain gagal untuk melegakan keradangan dalam masa beberapa jam.

Terdapat beberapa jenis kolitis yang berbeza. Keradangan kolon akut boleh disebabkan oleh keracunan makanan, jangkitan bakteria, dan beberapa virus. Keradangan kronik jangka panjang biasanya disebabkan oleh gangguan autoimun seperti penyakit Crohn atau kolitis ulseratif. Walaupun kebanyakan jenis boleh diuruskan dengan ubat-ubatan dan diet tertentu, ada kemungkinan bahawa kerengsaan tiba-tiba dapat merebak seluruh usus besar dan rektum.

Apabila kolitis fulminant berlaku, seseorang biasanya mengalami sakit perut yang melampau dan tajam. Episod cirit-birit berdarah, yang menyakitkan boleh berlaku dalam penggantian pesat, kadang-kadang seringkali setiap lima atau sepuluh minit untuk jam berakhir. Kerugian cecair yang mengakibatkan dehidrasi teruk, yang boleh menyebabkan kelemahan, keletihan, loya, dan sakit kepala. Kiri yang tidak diubati, kerengsaan dan keradangan boleh menyebabkan perut menjadi pecah. Kolon yang koyak dapat memperkenalkan udara ke rongga perut dan patogen berjangkit ke dalam aliran darah yang boleh menyebabkan kejutan.

Ia adalah penting untuk melawat bilik kecemasan jika timbul gejala. Seorang doktor boleh menyediakan cecair intravena untuk memerangi suntikan dehidrasi dan suntikan kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan buat sementara waktu. Satu siri x-ray dan imbasan pengimejan diagnostik lain diambil untuk menentukan sejauh mana kerosakan usus dan memeriksa kemungkinan pecah. Transfusi darah mungkin dijadualkan apabila jelas bahawa aliran darah telah dikompromi dengan bakteria dari kolon yang koyak. Sekiranya gejala tidak bermula dengan baik, persediaan biasanya dilakukan untuk pembedahan kecemasan.

Kolekomi total melibatkan membuang seluruh usus besar dari seseorang dengan kolitis fulminant yang tidak responsif. Dalam kebanyakan kes, colectomy dilakukan melalui pemotongan panjang sepanjang perut bawah. Usus besar dikeluarkan dan lubang kecil yang disebut stoma dibuat di dalam perut. Bahagian bawah perut disambungkan ke tiub untuk mengalirkan keluar sisa dari stoma dan ke dalam beg kolostomi. Satu kes colitis fulminant yang memerlukan pembedahan boleh mengubah kehidupan untuk mangsa, tetapi dengan sikap positif dan program pemulihan khusus, kebanyakan orang dapat pulih.