apakah kerosakan kognitif?

Kemerosotan kognitif menyatakan sejumlah besar defisit mental dari sangat kecil kepada yang sangat teruk pada orang dewasa dan kanak-kanak yang mengalami pelbagai keadaan. Orang ramai boleh mengalami gangguan sementara, mempunyai keadaan yang didiagnosis sebagai gangguan kognitif ringan, mengalami penyakit yang menyebabkan kemerosotan progresif, atau hanya mempunyai tahap keupayaan yang rendah untuk belajar atau mengingati (seperti keterlambatan mental) yang akan tetap berterusan sepanjang hayat. Sesiapa yang mengalami masalah kognitiviti mungkin kurang, untuk tahap yang lebih besar atau kurang, kemudahan pemikiran tertentu “biasa” seperti keupayaan untuk diingat, belajar pada kadar yang normal, menyesuaikan tingkah laku kepada tetapan sosial, dan memproses atau memahami maklumat.

Apabila orang membincangkan defisit otak, mereka mungkin mengalami kerosakan kognitif ringan, keadaan sebenar yang menimbulkan risiko penyakit Alzheimer. Ia berlaku pada orang tua dan biasanya melibatkan keadaan seperti kelam kabut yang berulang. Semua orang lupa sesekali, tetapi jenis kemerosotan ini melampaui batas ini kepada pola pelupa yang biasanya mudah dikenali. Bukan semua orang yang mempunyai keadaan ini, yang juga mungkin mempunyai gejala seperti peningkatan kemurungan atau kecemasan, mengembangkan Alzheimer, tetapi ia perlu dipantau apabila ia berlaku pada orang tua.

Beberapa bentuk lain yang merosot relatif ringan berlaku akibat daripada kemoterapi dan sepanjang masa seperti menopause. Bekas kadang-kadang disebut sebagai “otak kemo” dan yang terakhir sebagai “kabus otak.” Defisit yang lemah dalam kognisi yang berkaitan dengan tindak balas badan terhadap bahan kimia atau perubahan kimia tubuh mungkin menyebabkan beberapa kesilapan dalam pemikiran, walaupun kebanyakan orang dengan kondisi ini tetap berfungsi tinggi. Terdapat beberapa bentuk sementara kecacatan kognitif juga, yang paling berkaitan dengan sama ada kecederaan otak traumatik atau keadaan seperti strok. Ramai orang pulih sepenuhnya apabila mereka pulih dari keadaan ini.

Kerosakan yang sangat teruk boleh berlaku akibat perkara-perkara seperti strok atau bentuk kecederaan otak lain atau mungkin disebabkan oleh penyakit atau keadaan tertentu. Orang yang mengalami kekurangan mempunyai keupayaan untuk melakukan apa yang akan dianggap sebagai “kognisi” biasa, dan mereka memerlukan sokongan yang besar untuk berfungsi. Keadaan yang progresif seperti penyakit Alzheimer, dan beberapa penyakit genetik pada zaman kanak-kanak secara beransur-ansur menghalang otak keupayaannya untuk bertindak secara normal, dan dari masa ke masa, kemerosotan semakin buruk.

Memandangkan pelbagai sebab yang berpotensi, sukar untuk membincangkan rawatan untuk kecacatan kognitif. Orang yang mengalami defisit sederhana hingga sederhana dalam pemikiran mungkin bertindak balas terhadap campur tangan, penginapan dan beberapa teknik mengajar. Penyakit-penyakit progresif biasanya merupakan yang paling sukar untuk diatasi kerana terdapat beberapa rawatan yang tersedia. Untuk penyakit seperti Alzheimer, rawatan awal dengan ubat-ubatan tertentu dapat membantu memperlambat kemajuan penyakit.

Penyebab kerosakan sementara, seperti menopaus atau kemoterapi, bermakna kebanyakan fungsi kognitif pulih sebagai pas masa dan rawatan tidak diperlukan kerana kecacatan sedikit. Pemulihan dari perkara seperti stroke boleh memulihkan sebahagian besar fungsi otak, walaupun tidak semestinya. Mereka yang mengalami “gangguan kognitif ringan” biasanya diuji untuk memastikan bahawa mereka tidak mempunyai disfungsi hormon seperti tiroid yang rendah dan doktor harus menilai dengan teliti orang-orang yang menunjukkan tanda-tanda ini untuk memastikan keadaan itu tidak dan tanda-tanda Alzheimer.