Apakah keracunan dioksin?

Keracunan dioxin adalah kecederaan sistemik yang disebabkan oleh pendedahan kepada sebatian organik dalam keluarga dioksin. Lebih 70 bahan kimia, terutamanya hasil sampingan pembakaran dan proses perindustrian lain, boleh didapati dalam keluarga ini. Ramai yang tersebar di alam semulajadi dan boleh didapati di tanah dan air serta tisu haiwan. Kebanyakan kes keracunan dioksin adalah kronik, disebabkan oleh pendedahan tahap rendah dari masa ke masa, tetapi keracunan akut juga boleh berlaku dalam beberapa keadaan.

Pada orang yang keracunan dioxin, sebatian kimia mengganggu proses selular. Ia boleh dengan mudah melalui usus dan cenderung untuk mengumpul lemak, membina badan dalam jangka masa. Satu sumber berpotensi keracunan dioksin, sebagai contoh, adalah susu ibu, kerana ia dibuat dengan memecahkan sel-sel lemak yang mungkin mengandungi kandungan bahan kimia yang tinggi. Buah pinggang mempunyai masalah pembersihan dioksin, yang bermaksud bahawa sebagai seseorang terdedah berulang kali kepada sumber-sumber sebatian ini, tahapnya terus bertambah.

Berbagai gejala boleh berlaku dengan jenis keracunan ini, bergantung pada kimia yang terlibat. Kegagalan organ boleh berlaku bersama ketidakseimbangan endokrin dan kerosakan sistem kardiovaskular. Sesetengah pesakit mengalami gejala yang dikenali sebagai chloracne, di mana sista mula berkembang pada muka. Orang boleh mula mengalami keletihan dan kelemahan apabila mereka menjadi sakit. Jika mereka tidak menerima rawatan dan pendedahan berterusan, mereka boleh mengalami komplikasi yang membawa maut.

Kes kronik keracunan dioksin biasanya berlaku akibat pendedahan di tempat kerja. Orang mungkin bekerja dengan dioksin atau menjana mereka semasa menyelesaikan tugasan, mereka boleh menghirup mereka atau menyerapnya melalui kulit. Kawalan pencemaran yang lebih baik dan pembatasan akses ke kawasan di mana bahan kimia dibuat dan disimpan dapat membantu mengurangkan risiko ini. Sebatian seperti oren ejen, herbisida yang digunakan secara meluas dalam Perang Vietnam, dilarang atau dihadkan di sesetengah kawasan disebabkan oleh kebimbangan mengenai risiko dioksin.

Kes-kes akut biasanya tidak datang dari pendedahan alam sekitar, walaupun ia boleh berlaku. Adalah mungkin bagi seseorang untuk meracuni keracunan dioksin akut selepas meminum sejumlah besar dioxin disucikan seperti yang digunakan dalam beberapa produk kimia. Ini mungkin tidak sengaja atau boleh menjadi kes keracunan sengaja. Dalam keadaan ini, pesakit mengalami gejala secara tiba-tiba dan boleh mengalami kesan sampingan yang teruk kerana sistem mereka dengan cepat melepasi dengan toksin, yang boleh menutup buah pinggang dan menyebabkan tindak balas rantai kegagalan organ.