apakah kematian janin?

Kematian janin adalah kematian janin yang sedang berkembang. Terdapat beberapa sebab mengapa janin yang sedang berkembang boleh mati sebelum kelahiran dan ujian diagnostik dapat dilakukan untuk menentukan mengapa kematian janin berlaku jika ibu bapa berminat. Apabila sudah ditentukan bahawa janin yang sedang berkembang telah mati dalam utero, rawatan yang disyorkan biasanya induksi buruh sehingga janin dan plasenta dapat dikeluarkan dari tubuh. Jika janin tidak disampaikan, jangkitan boleh berlaku, dan ini mungkin mengganggu kesuburan masa depan ibu selain menjadi ancaman hidup yang berpotensi.

Secara perkembangannya, janin lebih maju daripada embrio, namun belum siap untuk bertahan di luar tubuh karena masih tumbuh. Apabila kematian janin berlaku kurang dari 20 minggu, ia boleh dirujuk sebagai keguguran atau pengguguran spontan. Sekiranya berlaku hampir penuh, ia boleh disebut sebagai kelahiran mati. Kebanyakan kerajaan memerlukan kematian janin selama 20 minggu untuk dilaporkan, dan data ini digunakan untuk mengesan kadar kematian perinatal, termasuk kematian janin dan kematian yang berlaku dalam beberapa hari pertama kehidupan.

Alasan umum kematian janin berlaku adalah mutasi genetik atau anomali yang tidak sesuai dengan kehidupan. Sebab lain boleh termasuk trauma, pendedahan kepada toksin, jangkitan, tekanan darah tinggi, diabetes yang tidak terkawal, ketidakselarasan Rh, pendarahan, dan kemalangan kord. Tanda pertama kematian janin biasanya menurunkan pergerakan janin. Jika kitaran tidur dan pergerakan janin berubah, ia boleh menjadi tanda kesakitan, dan jika janin berhenti bergerak sama sekali untuk jangka masa yang panjang, ini boleh bermakna kematian janin berlaku.

Seorang doktor dengan cepat dapat mendengar dengan fetoskop untuk denyutan jantung jika masalah dengan kehamilan disyaki. Walau bagaimanapun, untuk diagnosis firma, ultrasonografi diperlukan. Juruteknik ultrasound boleh mencari denyutan jantung dan tanda-tanda kehidupan yang lain. Sebaik sahaja diagnosis disahkan, doktor biasanya akan mengesyorkan induksi buruh. Ujian salur janin boleh ditawarkan untuk mengetahui lebih lanjut mengapa kematian janin berlaku.

Kematian janin yang berkembang boleh menjadi traumatik untuk ibu bapa. Kaunseling biasanya ditawarkan untuk membantu ibu bapa memproses kematian secara psikologi dan memberi nasihat jika ibu bapa ingin mencuba lagi untuk bayi. Kaunseling boleh merangkumi perbincangan mengenai cara menjawab soalan di tempat kerja, dari rakan, atau dari anak-anak lain tentang apa yang berlaku, bersama dengan bantuan perancangan perkhidmatan peringatan.