apakah kekurangan igg?

Imunoglobulin G (IgG) adalah komponen plasma darah yang penting untuk fungsi sistem imun yang sihat. IgG membantu meneutralkan bakteria, virus, dan toksin alam sekitar sebelum mereka dapat menjangkiti dan merosakkan sel badan. Kekurangan IgG boleh menyebabkan seseorang terdedah kepada jangkitan kronik dan berulang, terutamanya jangkitan pernafasan seperti bronkitis dan radang paru-paru. Kebanyakan pesakit yang mempunyai keadaan ini perlu mengambil antibiotik secara berkala dan membuat pemeriksaan kerap dengan doktor mereka untuk mengelakkan komplikasi serius. Dalam kes kekurangan yang teruk, pemindahan darah berkala mungkin diperlukan untuk menambah tahap IgG sepanjang hayat pesakit.

Beberapa faktor yang berbeza boleh menyumbang kepada gangguan ini, tetapi kebanyakan kes dikaitkan dengan gangguan genetik yang diwarisi. Agammaglobulinemia yang berkaitan dengan X, keadaan yang terutamanya memberi kesan kepada lelaki, menghalang perkembangan sel-sel B penciptaan IgG dalam sistem imun. Keadaan genetik cenderung menjadi lazim di peringkat awal atau awal kanak-kanak. Seseorang juga boleh membina kekurangan IgG di kemudian hari kerana kekurangan zat makanan, kegagalan buah pinggang, atau kanser. Di samping itu, penggunaan jangka panjang anticonvulsants dan ubat imunosupresif untuk keadaan lain telah dikaitkan dengan tahap IgG yang berkurangan.

Kekurangan IgG sendiri tidak biasanya menyebabkan gejala fizikal, tetapi ia boleh meninggalkan tubuh yang sangat terdedah kepada jangkitan virus dan bakteria yang kerap. Seseorang yang mengalami masalah ini mungkin mengalami jangkitan pernafasan berulang yang boleh menyebabkan bronkitis, radang paru-paru, dan penyakit paru-paru obstruktif. Infeksi sinus kronik, influenza, dan bakteria yang berkaitan dengan bakteria juga biasa dengan kekurangan IgG. Tahap rendah IgG juga boleh menyebabkan vaksin tidak berguna, dan vaksin sebenarnya boleh mencetuskan penyakit yang mereka direka untuk mencegah.

Seorang doktor biasanya memutuskan untuk menyaring kekurangan IgG dan gangguan sistem imun yang lain apabila pesakit menderita jangkitan kronik. Sampel darah diambil dan dianalisis di makmal hospital untuk mengukur tahap IgG. Sekiranya pesakit mengalami masalah pernafasan berulang, pemeriksaan tomografi berkomputer boleh dilakukan untuk menilai kerosakan fizikal pada paru-paru.

Sesetengah pesakit tidak perlu menerima rawatan yang secara langsung disasarkan kepada kekurangan mereka. Jika tahap IgG adalah rendah, antibiotik harian dan lawatan biasa ke pejabat doktor mungkin mencukupi. Terapi penggantian IgG, yang melibatkan transfusi setiap tiga hingga empat minggu, mungkin diperlukan jika tahapnya sangat rendah. Pembedahan tidak berkesan untuk meningkatkan kekurangan, tetapi prosedur mungkin diperlukan jika jangkitan telah rosak paru-paru atau tisu sinus serius. Kebanyakan pesakit dapat menguruskan keadaan mereka apabila mereka mengambil langkah pencegahan terhadap jangkitan dan mengikuti perintah doktor mereka.