apakah kehamilan bersimpati?

Kehamilan bersimpati, yang juga dikenali sebagai sindrom Couvade berlaku apabila pasangan lelaki wanita merasakan kesan kehamilannya. Perkataan Couvade berasal dari perkataan couver Perancis, yang bermaksud ‘menetas’. Walaupun keadaannya jarang, ia berlaku pada beberapa lelaki.

Terdapat banyak keraguan tentang sama ada keadaan ini benar atau tidak. Penyelidikan saintifik telah menunjukkan bahawa ia adalah gangguan psikosomatik yang sebenar. Hampir 80% lelaki dengan rakan hamil merasakan beberapa bentuk gejala kehamilan bersimpati.

Gejala-gejala itu adalah luas, pada asasnya, apa sahaja wanita yang sedang hamil boleh dialami oleh lelaki. Gejala-gejala ini boleh termasuk senak, kehilangan atau peningkatan selera makan, dan peningkatan berat badan. Terdapat juga kes-kes muntah, termasuk penyakit pagi.

Gejala-gejala lain mungkin termasuk perubahan dalam pemacu seks dan keinginan makanan yang pengalaman ibu hamil. Apabila perempuan masuk ke dalam buruh, lelaki itu dapat mengalami kontraksi dan sakit melahirkan. Hanya ada satu ubat untuk mengandung simpati, dan itu adalah melahirkan anak. Gejala-gejala keadaan ini berbeza-beza dari lelaki ke lelaki. Sesetengah mengalami simptom yang sangat ringan, tetapi bagi yang lain, gejala-gejala sangat parah, terutama pada trimester ketiga, bahawa cuti sakit dari kerja diperlukan.

Terdapat banyak teori mengenai penampilan kehamilan bersimpati. Sesetengah pakar mengatakan bahawa ini adalah cara lelaki menubuhkan peranan mereka dalam kehidupan kanak-kanak seawal mungkin. Sesetengah teori awal menyimpulkan bahawa ia adalah akibat iri pada bahagian lelaki atas keupayaan wanita untuk melahirkan. Teori lain berpendapat bahawa keadaan ini adalah hasil daripada peranan gender yang fleksibel, terutama jika wanita adalah pasangan yang dominan.

Walaupun banyak teori-teori ini secara psikologi, terdapat juga lebih banyak teori fizikal. Berkekalan lelaki dan wanita jangka panjang boleh membawa kepada ketidakteraturan hormon dalam lelaki. Tahap testosteron dan estrogen telah diketahui turun naik pada lelaki, yang mungkin menyumbang kehamilan bersimpati.

Apa-apa sebab terletak di belakang keadaan itu, ia adalah gangguan yang sangat nyata. Ia juga sukar bagi doktor untuk mendiagnosis. Gejala-gejala ini mudah dikelirukan dengan penyakit lain. Banyak kehamilan yang simpatik telah dihapuskan sebagai kemurungan atau kecemasan semasa kedatangan bayi baru. Doktor anda mungkin perlu melakukan pelbagai ujian sebelum kehamilan bersimpati didiagnosis.