apakah kebiasaannya?

Dalam psikologi, habituation merujuk kepada tingkah laku yang dipelajari dalam mengabaikan rangsangan neutral. Teori Habituation berpendapat bahawa apabila haiwan berulang kali didedahkan kepada rangsangan yang tidak menyakitkan atau membantu, ia berhenti bertindak balas. Kekurangan tindak balas terhadap sesuatu yang tidak menimbulkan masalah bermakna haiwan itu tidak membuang-buang tenaga; ia masih berjaga-jaga jika bahaya berlaku.

Walaupun mudah untuk mengelirukan jenis pembelajaran dengan penyesuaian deria, kedua-duanya tidak sama. Kelakuan adalah kunci dalam habituation, kerana haiwan itu mungkin bertindak balas terhadap rangsangan dengan cara lain, tetapi satu bahagian dari respon dihentikan. Haiwan belajar untuk mengabaikan sesuatu yang tidak penting. Kepekaan mewujudkan peningkatan tindak balas, sementara habituation menyebabkan penurunan. Penurunan ini mungkin beransur-ansur.

Sebagai contoh, tupai di taman mungkin menyuarakan bunyi penggera dan menjalankan pokok apabila pendekatan jejak manusia. Selepas berulang-kali ketika jejak langkah akhirnya pudar dan orang-orang terus berjalan, chipmunk mungkin telah menjalankan pohon tanpa membuat suara vokal. Akhirnya, sekiranya ancaman terhadap keselamatannya masih belum berlaku kerana jejak langkah berterusan, chipmunk mungkin tidak dapat mengendalikan pokok atau membuat bunyi. Tanggapannya terhadap rangsangan berkurangan secara beransur-ansur. Perubahan tingkah laku adalah tindak balas yang dipelajari untuk mengelakkan membuang tenaga yang tidak dibutuhkan.

Habituation bermakna apabila sesuatu tidak menimbulkan ancaman kepada keselamatan kita, kita membiasakannya. Kita belajar untuk hanya menimbulkan rangsangan yang tidak berbahaya daripada membuang tenaga kita untuk bertindak balas terhadapnya. Sebagai contoh, jika seseorang bergerak ke sebuah rumah berhampiran dengan landasan kereta api dan getaran dapat dirasakan melalui lantai setiap kali kereta api berjalan, pada mulanya ia mungkin merasa sesuatu yang buruk akan berlaku, seperti getaran akan menyebabkan orang di rumah untuk jatuh atau objek jatuh dan pecah. Selepas pendedahan berulang kepada getaran kereta api apabila tiada apa-apa yang buruk berlaku, orang itu mengalami kebiasaan dan tidak lagi berkelakuan dengan cara yang kerap apabila kereta api dilalui oleh rumah.

Kebiasaan dadah adalah sesuatu yang berbeza. Dalam kes ini kebiasaan untuk bertindak balas kepada rangsangan yang terasa bermanfaat. Akhirnya, kesan dadah mungkin neutral, tetapi kesan-kesan tanpa rangsangan, gejala pengeluaran khusus, sangat negatif, sehingga tabiatnya kekal. Ketagihan dadah boleh menjadi fizikal dan psikologi.