apakah keadaan vegetatif?

Keadaan vegetatif adalah keadaan di mana seseorang terjaga, tetapi tidak sedar. Orang biasanya muncul dari koma ke keadaan seperti otak mereka perlahan-lahan pulih dari kecederaan dan mereka mula menjadi lebih amaran dan sedar. Dari keadaan ini, pesakit boleh bergerak ke keadaan sedar sedar dan kemudian menjadi keadaan kesedaran penuh. Walau bagaimanapun, kadang-kadang pesakit tidak pulih dari keadaan ini kerana otak mereka rosak teruk.

Banyak peristiwa yang berlainan boleh menyebabkan kerosakan kepada otak yang mengakibatkan koma termasuk trauma, jangkitan, dan pendedahan kepada neurotoxin. Apabila pesakit berada dalam keadaan vegetatif, fungsi otak yang lebih tinggi tidak diperhatikan, tetapi otak sistem pesakit utuh. Ini bermakna bahawa pesakit mempunyai beberapa refleks asas dan biasanya boleh bernafas secara bebas, tetapi tidak dapat berkomunikasi, memahami bahasa lisan, atau terlibat secara sengaja dengan persekitaran sekitar.

Mendiagnosis keadaan vegetatif adalah rumit, dan misdiagnosis berlaku. Ini sangat bermasalah kerana mendiagnosis seseorang dengan salah secara harfiahnya boleh menjadi perbezaan antara kehidupan dan kematian. Satu kajian menunjukkan orang dalam keadaan kononnya vegetatif yang dapat belajar, sebagai contoh, yang bermaksud bahawa fungsi otak mereka lebih tinggi tidak hanya utuh, tetapi bekerja. Beberapa ujian boleh dilakukan untuk menyaring pesakit yang mengalami kecederaan otak untuk menentukan tahap kesedaran mereka, tetapi keputusan ujian tidak selalu dapat dipercaya sepenuhnya; pesakit dalam kajian 2009 yang dibahas di atas telah didiagnosis dan disahkan sebagai dalam keadaan vegetatif , misalnya, walaupun pada hakikatnya mereka tidak.

Apabila pesakit masih berada dalam keadaan ini selama lebih dari sebulan, istilah “keadaan vegetatif berterusan” boleh digunakan untuk menggambarkan pesakit. Ada kemungkinan untuk pulih selepas lebih dari sebulan, tetapi peluang menjadi semakin tipis seiring dengan berjalannya waktu. Selepas setahun atau lebih, pesakit dikatakan berada dalam keadaan vegetatif yang kekal. Walau bagaimanapun, walaupun ini adalah sedikit kesilapan, kerana ada kejadian yang direkodkan di mana pesakit telah pulih dari keadaan yang kononnya kekal.

Pesakit di negeri ini mempunyai kitaran tidur, boleh membuka mata mereka, boleh ketawa, menangis, atau tersenyum, dan akan bertindak balas terhadap rangsangan yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, mereka tidak menyedari persekitarannya. Mereka juga memerlukan sokongan kejururawatan kerana walaupun mereka boleh bernafas sendiri, mereka tidak boleh memberi makan sendiri dan mereka menghadapi kesukaran dengan kebanyakan tugas harian.

Apabila seseorang mengalami kecederaan otak yang mengakibatkan keadaan koma, keadaan vegetatif, atau keadaan sedar sedar, adalah penting bahawa pesakit mempunyai pendukung. Adalah penting untuk menjadi sangat teliti semasa diagnosis untuk mengesahkan bahawa ia adalah betul, dan untuk mengelakkan situasi seperti salah diagnosis seseorang yang terkunci dalam sindrom, di mana pesakit sepenuhnya terjaga dan sedar, tetapi tidak dapat bergerak. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa tiada satu pun daripada keadaan ini bersamaan dengan kematian otak.