apakah kateter suprapubic?

Catheter suprapubic adalah tiub getah atau plastik yang fleksibel yang diletakkan terus ke pundi kencing. Kateter suprapubic ditanam melalui pembedahan abdomen dan digunakan sebagai kaedah saliran kencing. Biasanya, kateter ini digunakan dalam keadaan di mana terdapat kesukaran dalam laluan air kencing. Keadaan biasa yang boleh menghalang laluan air kencing dan menjamin kateter adalah jangkitan dan trauma kencing. Di samping itu, pesakit lumpuh boleh mendapat manfaat daripada jenis kateter ini.

Secara amnya, aliran air yang terganggu dapat menjamin kateter suprapubic. Kadang-kadang, prostat yang diperbesar boleh menghalang aliran air kencing, menyebabkan pengekalan kencing. Keadaan ini boleh menyebabkan pesakit menghadapi masalah dengan saliran air kencing. Begitu juga, wanita yang mempunyai keadaan perubatan yang dikenali sebagai cystocele, di mana pundi kencing telah jatuh melalui vagina, mungkin mengalami kesukaran menghidangkan air kencing. Dalam mana-mana kes, diagnosis akut mungkin memerlukan kateter.

Oleh kerana penempatan kateter adalah prosedur pembedahan, ia mesti dilakukan oleh seorang doktor. Biasanya, pakar urologi akan melaksanakan prosedur. Ahli urologi adalah doktor perubatan yang pakar dalam penyakit dan keadaan sistem kencing. Pada amnya, semasa prosedur, urologi akan membuang kateter ke bahagian pembedahan pada bahagian tulang kemaluan. Prosedur ini dilakukan di bawah keadaan steril dan biasanya dilakukan dalam keadaan pesakit luar atau pejabat.

Selepas kateter diletakkan, ia dilampirkan pada beg saliran atau pengumpulan. Secara umumnya, beg kencing ditandakan dengan ukuran cecair standard yang membolehkan kakitangan perubatan mengukur output kencing. Dalam pesakit yang sedar dan mampu, penjagaan catheter suprapubic dapat dilakukan sendiri. Mengekalkan stoma, atau pembukaan untuk kateter, tanpa cela bersih untuk mengelakkan jangkitan adalah penting. Doktor atau jururawat akan memberi arahan pesakit mengenai menjaga kateter.

Kadang-kadang, pesakit yang mempunyai kateter suprapubic dimasukkan ke hospital, dalam hal ini perawatan kateter dan stoma dilakukan oleh petugas medis. Biasanya, jururawat berdaftar atau praktikal akan membersihkan dan menukar radas. Di samping itu, jururawat akan menyimpan catatan pengambilan dan pengeluaran kencing pesakit. Rekod-rekod ini secara amnya menjadi tambahan kekal kepada carta perubatan pesakit.

Semasa dirawat di hospital, pesakit biasanya dipantau untuk tanda-tanda dan gejala jangkitan saluran kencing dan komplikasi berkaitan kateter lain. Tanda dan gejala mungkin termasuk darah dalam beg pengumpulan, kesakitan di kawasan pundi kencing dan pembakaran kencing. Selain daripada jangkitan, komplikasi dengan saliran kencing mungkin diperhatikan, seperti penurunan dalam pengeluaran kencing. Tanda-tanda dan simptom jangkitan dan turun naik dalam pengeluaran kencing harus dilaporkan kepada dokter supaya campur tangan medis cepat dapat digunakan.