apakah kateter malecot?

Catheter Malecot adalah tiub yang direka untuk digunakan untuk saliran sementara berikutan prosedur perubatan atau masalah perubatan seperti inkontinensia atau batu ginjal. Kateter ini dibezakan dengan reka bentuk bersayap, dengan sayap kecil di penghujung kateter yang dimasukkan ke dalam badan. Sayap menstabilkan kateter dan memegangnya di tempat, mengurangkan risiko bahawa ia akan tergelincir atau menjadi tidak disengajakan. Terdapat beberapa tetapan di mana kateter Malecot boleh digunakan, dan banyak hospital menyimpan stok dalam pelbagai saiz yang ada. Pengilang peralatan perubatan biasanya menawarkan pelbagai saiz dan gaya, yang diperbuat daripada pelbagai bahan.

Salah satu sebab umum untuk memasukkan catheter Malecot adalah untuk menyediakan saliran ke pundi kencing atau buah pinggang. Dalam kes nephrostomy, pembukaan dibuat yang membolehkan air kencing mengalirkan dari buah pinggang ke kulit, melalui kateter Malecot, dengan penghujung kateter biasanya dilampirkan pada beg untuk menangkap air kencing. Kateter juga boleh dimasukkan ke dalam uretra untuk mengalirkan pundi kencing, dengan sayap memegang tempat dan tiub bertindak sebagai stent untuk menjaga uretra terbuka. Ini dapat membantu pesakit lulus batu.

Pilihan lain digunakan sebagai tiub suapan. Tiub gastrostium, seperti yang diketahui, dimasukkan ke dalam perut, membolehkan orang memberi langsung nutrisi kepada pesakit. Jenis kateter ini boleh digunakan sebagai tiub suapan sementara sebelum jenis yang lain dipasang. Julat saiz membolehkan pakar bedah memilih panjang yang paling sesuai untuk pesakit yang diberikan.

Banyak kateter Malekot direka untuk ditinggalkan selama sebulan, bertindak sebagai kateter jangka panjang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengesahkan bahawa kateter itu dijaga. Kawasan di sekeliling kateter perlu dijaga bersih, dan doktor perlu memeriksa secara berkala tanda-tanda bahawa kateter telah beralih atau jangkitan ada. Kegagalan untuk melakukan penjagaan yang betul boleh mengakibatkan komplikasi.

Apabila tiba masanya untuk mengeluarkan kateter, teknik penyingkiran berbeza-beza, bergantung pada penempatan yang dilakukan. Semasa pemindahan, kawasan itu akan dinilai untuk mengesahkan bahawa ia berada dalam keadaan yang baik dan penyembuhannya dengan baik. Pesakit juga perlu mengikuti beberapa arahan penjagaan bayi yang mudah untuk menjaga tapak tersebut semasa ia sembuh sepenuhnya.