Apakah kanser tulang rahang?

Kanser tulang rahang adalah penyakit yang sangat jarang berlaku yang terdiri daripada massa sel yang tidak normal yang terletak di tulang rahang. Kanser biasanya terdiri daripada pembiakan sel yang tidak biasa, mengakibatkan jisim ganas, atau kanser, yang dicirikan oleh pertumbuhan yang tidak terkawal. Jisim ini boleh dirujuk sebagai tumor, dan tumor dikategorikan menjadi malignan atau jinak.

Tumor ganas secara amnya merujuk kepada jisim yang semakin meningkat atau kanser, manakala tumor benigna tidak mengandungi sel kanser. Penyebab sebenar kanser tidak diketahui pada masa ini dan merupakan topik yang sangat dikaji kerana kesan meluasnya penyakit ini mempunyai kesihatan berjuta-juta. Jenis-jenis kanser yang berbeza-beza dianggap mempunyai mekanisme pemula yang berbeza, dan dalam hal kanser tulang rahang, asalnya dianggap berasal dari kesilapan DNA dalam sel-sel tulang.

Gejala kanser di tulang rahang mungkin termasuk sakit, kelemahan tulang, keletihan, dan penurunan berat badan. Sekiranya terdapat gejala-gejala ini untuk jangka masa yang panjang, seorang profesional perubatan harus segera berunding. Seorang profesional perubatan cenderung memilih untuk menjalankan pelbagai ujian diagnostik yang dapat membantu menentukan penyakit khusus yang ada, di mana pelan rawatan yang sesuai dapat dilaksanakan.

Prognosis, rawatan, dan hasil diagnosis kanser ini berbeza-beza. Seperti kebanyakan penyakit, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi isu-isu yang berkaitan dengan jenis kanser tulang yang jarang berlaku ini. Antara faktor-faktor ini termasuk umur, berat badan, sejarah keluarga, dan sejarah perubatan, dan pesakit bertindak balas secara berbeza kepada rawatan kerana toleransi terhadap jenis rawatan, peringkat penyakit, jantina, dan etnik.

Rawatan kanser tulang rahang serupa dengan jenis kanser lain. Pilihan yang paling biasa termasuk terapi radiasi, kemoterapi, dan pembedahan. Bergantung pada pilihan perubatan pesakit, pilihan rawatan alternatif atau eksperimen juga boleh digunakan. Secara umumnya, diagnosis lebih awal, lebih baik hasilnya, tetapi dalam hal kanser lewat, penjagaan paliatif boleh digunakan sebagai alat kesakitan dan kualiti pengurusan hidup.

Terapi radiasi mengambil teknik-teknik yang agresif menyerang kanser dan sel penyebab kanser. Seperti kemoterapi, kekerapan dan intensiti rawatan berbeza mengikut kes demi kes. Kemoterapi juga mensasarkan sel-sel yang tidak normal yang menyumbang kepada pertumbuhan kanser, tetapi ia berbeza dengan radiasi kerana ia menggunakan mekanisme kimia dan bukan radiasi untuk melakukannya. Pembedahan memerlukan pembedahan massal malignan. Masalah utama dengan kegagalan teknik pembedahan adalah bahawa kanser dapat metastasize, atau mengubah lokasi ke bagian tubuh yang berbeda.

Penjagaan paliatif adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan pilihan rawatan untuk pesakit yang umumnya menamatkan diagnosis. Yayasan falsafah yang menyokong pilihan rawatan ini adalah untuk memaksimumkan potensi mutu hidup ke arah akhir penyakit pesakit. Ini termasuk sokongan sosial, pengurusan kesakitan, dan aspek lain yang selesa membantu mereka yang menderita penyakit yang mengancam nyawa.