Apakah jangkitan yis?

Jangkitan yis, juga dikenali sebagai candidiasis, adalah jangkitan yang disebabkan oleh kulat mikroskopik atau yis, yang dikenali sebagai Candida. Kulat ini hidup di seluruh permukaan badan manusia, tetapi dalam beberapa kes menjadi begitu banyak sehingga mereka boleh menyebabkan jangkitan. Jangkitan biasanya berlaku di lembap, kawasan panas badan, termasuk mulut atau alat kelamin. Jenis jangkitan Candida yang paling biasa terdapat di dalam vagina, mulut, dan tekak.

Jangkitan yis faraj berkembang apabila persekitaran vagina berubah dalam beberapa cara, dan ragi yang sudah ada cukup banyak untuk menyebabkan jangkitan. Antara sebab yang paling kerap berlaku dalam jangkitan Candida vagina termasuklah penggunaan antibiotik atau steroid, kehamilan, haid, dan jenis kawalan kelahiran tertentu. Memakai pakaian yang terlalu ketat untuk jangka masa yang lama, atau bahkan kecederaan pada vagina juga boleh menyebabkan jangkitan Candida pada beberapa wanita. Gejala jangkitan Candida vagina termasuk pembakaran, kesakitan, gatal-gatal, sakit semasa hubungan atau kencing, dan pelepasan faraj tebal, putih, tidak berbau.

Jangkitan ragi di dalam mulut dan tekak, yang juga dikenali sebagai thrush, adalah yang paling kerap di kalangan bayi dan orang tua. Thrush menyebabkan penumpukan tebal, plak putih pada lidah, yang kadang-kadang menyerupai dadih susu. Dalam beberapa kes, lidah mungkin kelihatan merah tanpa patch putih. Jangkitan jenis Candida ini menyakitkan, dan menyebabkan kesukaran makan dan menelan.

Pada orang dewasa, jangkitan yis juga boleh berlaku di sekitar gigi palsu, di bawah payudara atau di lipatan kulit yang lain, dan di kuku kuku. Jangkitan ini biasanya tidak serius, dan boleh dibersihkan dengan mudah dengan rawatan. Rawatan untuk Candida akan berbeza bergantung kepada jenis dan keterukan jangkitan.

Jangkitan yis faraj boleh dirawat dengan ubat-ubatan kaunter yang terdapat dalam ubat-ubatan dan farmasi. Jika jangkitan berlangsung selama lebih daripada satu minggu, atau tidak bertambah baik, mungkin diperlukan untuk melihat doktor untuk ubat preskripsi. Thrush memerlukan lawatan ke doktor, dan ubat cuci mulut anti-kulat. Orang dewasa dengan sariawan juga mempunyai pilihan untuk mengambil lozenges anti-kulat atau pil untuk menghilangkan jangkitan. Untuk jangkitan Candida yang menjejaskan kulit atau kuku, krim dan lotion yang ditetapkan oleh doktor digunakan.

Sekiranya rawatan yang betul diberikan, kebanyakan jangkitan yis boleh dibersihkan tanpa sebarang komplikasi lanjut. Kebanyakan jangkitan vagina, lisan, dan kulit diselesaikan dalam masa dua minggu. Sekiranya pesakit mempunyai sistem imun yang lemah akibat penyakit, jangkitan ini boleh kembali semula atau menjadi sukar untuk dirawat.