Apakah jangkitan serviks?

Serviks terletak di bahagian bawah rahim, di bahagian atas saluran vagina. Jangkitan serviks berlaku apabila serviks dijangkiti oleh bakteria atau virus. Jangkitan serviks mungkin disebabkan oleh penyakit kelamin, atau mungkin disebabkan oleh kerengsaan di kawasan tersebut. Gejala dan rawatan boleh berbeza, bergantung kepada punca jangkitan. Jangkitan serviks boleh menyebabkan komplikasi perubatan yang serius jika tidak dirawat dengan betul.

Penyakit menular seksual (STD) adalah punca jangkitan serviks. Uterine dan jangkitan vagina boleh merebak ke leher rahim. Gonorrhea dan klamidia dianggap penyebab jangkitan seks yang biasa di dalam serviks. Herpes genital dan papillomavirus manusia juga boleh menyebabkan seseorang terdedah kepada jangkitan.

Jangkitan serviks tidak semestinya disebabkan oleh penyakit kelamin. Jangkitan serviks sering berlaku kerana kerengsaan kulit serviks. Apabila kulit menjadi jengkel, ia umumnya terdedah kepada jangkitan. Atas sebab ini, jangkitan yis faraj, vaginosis bakteria, dan tindak balas alergi terhadap lateks atau krim spermisida boleh mengakibatkan jangkitan serviks. Douching, menggunakan alat intrauterin, atau meninggalkan tampon di tempat yang terlalu panjang boleh menyumbang kepada jangkitan serviks.

Jangkitan ringan atau kerengsaan serviks mungkin tidak bersifat asimtomatik. Sesetengah jangkitan serviks yang menular seksual, seperti klamidia, boleh menyebabkan kerosakan teruk kepada organ-organ pembiakan sementara masih tidak dapat dilihat secara asimtomatik. Apabila gejala jangkitan berlaku, mereka biasanya termasuk pelepasan faraj yang berlebihan, yang mungkin berwarna kuning atau kelabu. Kencing yang berlebihan boleh berlaku, dan kedua-dua kencing dan hubungan seksual mungkin menyakitkan. Pendarahan vagina boleh terjadi dengan hubungan seksual, walaupun antara haid atau semasa menopause.

Jangkitan serviks biasanya didiagnosis dengan ujian pelvis dan Pap smear. Peperiksaan pelvik membolehkan seorang doktor untuk mengkaji secara seksual alat kelamin untuk perubahan penampilan. Pap smear membolehkan doktor mengambil sampel cecair vagina. Cecair ini biasanya diuji di makmal untuk kehadiran bakteria atau virus.

Antibiotik sering dirawat untuk merawat jangkitan serviks yang disebabkan oleh bakteria, sementara ubat antivirus dikhaskan untuk yang disebabkan oleh jangkitan virus. Sekiranya jangkitan serviks belum menjadi akibat penyakit menular seksual, maka doktor mungkin mendapati bahawa tiada rawatan diperlukan. Beberapa penyebab umum jangkitan serviks, seperti jangkitan yis faraj atau vaginosis bakteria, secara spontan boleh diselesaikan dengan mudah atau boleh dirawat dengan mudah dengan ubat-ubatan yang berlebihan.