Apakah jangkitan puerperal?

Jangkitan puerperal adalah jangkitan bakteria yang berkembang pada wanita selepas melahirkan anak. Jangkitan ini biasanya berlaku di saluran kelahiran, tetapi ia boleh merebak ke rahim atau bahagian lain badan, menyebabkan keadaan seperti trombophlebitis pelvis dan femoral atau peritonitis. Walaupun jangkitan puerperal biasanya bertindak balas dengan terapi antibiotik, keadaan ini boleh membawa maut.

Wanita yang menyampaikan bayi mereka dengan seksyen Caesarian lebih cenderung mengalami jangkitan puerperal daripada wanita yang menyampaikan vagina. Faktor-faktor predisposisi yang lain kepada jangkitan termasuklah tempoh buruh lanjutan, pendarahan ibu dan penghantaran tidak bersih atau pemeriksaan vagina tidak bersih. Kesihatan ibu juga merupakan faktor. Jika ibu mempunyai nutrisi atau anemia yang buruk, sebagai contoh, dia mungkin terdedah kepada jangkitan.

Salah satu gejala pertama jangkitan puerperal adalah demam. Ibu baru yang mengalami demam sebanyak 100.4 darjah Fahrenheit (38 darjah Celsius) atau lebih tinggi selama dua hari berturut-turut semasa 10 hari pertama selepas melahirkan harus dinilai oleh doktor untuk kemungkinan jangkitan. Tidak semua demam postpartal, bagaimanapun, disebabkan oleh jangkitan puerperal, jadi doktor pesakit juga akan menyiasat kemungkinan penyebab demam lain.

Gejala lain dari jangkitan puerperal, selain bermulanya demam, berbeza-beza bergantung kepada lokasi jangkitan di dalam badan. Gejala jangkitan saluran kemaluan, contohnya, boleh termasuk pelepasan vagina, rasa sakit dan sakit perut. Luka-luka setempat mungkin dilihat di tapak jangkitan. Sekiranya jangkitan timbul di dalam lapisan rahim, yang merupakan keadaan yang dikenali sebagai enteritis, maka gejala-gejala tersebut boleh merangkumi lochia berbau busuk, sakit belakang dan kontraksi rahim selepas bersalin. Kesakitan abdomen boleh berlaku dengan trombophlebitis panggul, dan sakit atau bengkak di kaki yang terkena boleh berlaku dengan trombophlebitis femoral.

Untuk mendiagnosis jangkitan puerperal, seorang doktor akan melakukan pemeriksaan panggul dan akan membiakkan jangkitan untuk menentukan organisma tertentu yang menyebabkan masalah. Doktor mungkin juga memerintahkan ujian darah. Jika jangkitan saluran kencing disyaki, doktor mungkin memerintahkan urinalisis. Sekiranya doktor mengesyaki masalah yang lebih serius seperti abses atau bekuan darah, pemeriksaan tomografi (CT) dikira atau ujian resonans magnetik (MRI) mungkin diperintahkan.

Rawatan untuk jangkitan puerperal bermula dengan terapi antibiotik. Doktor yang mengesyaki demam puerpera dalam pesakit mereka mungkin menetapkan antibiotik spektrum yang luas untuk memulakan memerangi patogen dan bertukar kepada antibiotik yang lain khusus untuk bakteria penyebab yang dikenal pasti selepas hasil budaya pesakit dan keputusan ujian darah diketahui. Sekiranya jangkitan berlaku cukup untuk menyebabkan abses, pembedahan mungkin menjadi perlu untuk mengalirkan luka.

Hanya sebilangan kecil wanita yang mengalami jangkitan puerperal. Prognosis untuk keadaan ini adalah baik dengan terapi antibiotik. Sepsis maut boleh berkembang jika jangkitan tidak diubati, jadi, penting bagi wanita untuk mendapatkan rawatan perubatan segera jika mereka mengalami demam atau gejala jangkitan selepas melahirkan.