Apakah itu sista hepatik?

Sista kista atau kista hati adalah, semata-mata meletakkan, sista di hati organisme. Ia biasanya dirujuk sebagai sista mudah atau sista bukan parasit. Ini biasanya tidak menyebabkan sebarang komplikasi atau gejala, dan seringkali tidak memerlukan rawatan, melainkan ia menyebabkan komplikasi pada pesakit. Doktor masih berusaha untuk mengetahui apa yang menyebabkan kebanyakan kista ini, tetapi dalam beberapa kes, mereka boleh disebabkan oleh komplikasi perubatan yang serius.

Dalam majoriti kes, punca sista hepatik tidak diketahui. Ramai doktor percaya, bagaimanapun, bahawa sista ini mungkin genetik dan sudah ada ketika seseorang dilahirkan. Sebilangan kecil sista ini disebabkan oleh masalah perubatan yang serius. Penyakit tertentu, seperti penyakit hati polisis, penyakit Caroli, dan kanser hati, boleh menyebabkan beberapa sista membentuk pada hati.

Satu lagi perkara yang tidak biasa menyebabkan sista ini adalah jangkitan parasit hati, yang dikenali sebagai echinococcal atau penyakit hidatik. Ini sering berlaku apabila makanan yang tercemar dengan telur jenis cacing cacing tertentu ditelan. Di Amerika Syarikat, penyakit ini jarang berlaku, tetapi beberapa kes dilaporkan. Lebih biasa, ia boleh didapati di negara-negara di Amerika Selatan, Afrika, dan Asia.

Biasanya dipenuhi dengan cecair cecair atau tebal, sista hepatik jarang akan menyebabkan sebarang komplikasi atau gejala di pesakit. Ramai daripada mereka akan tidak dapat dikesan selama bertahun-tahun atau mungkin seumur hidup. Diagnosis biasanya berlaku semasa rawatan atau ujian untuk keadaan yang lain, yang sering tidak berkaitan. Apabila mereka ditemui, mereka biasanya dipantau oleh doktor untuk apa-apa perubahan saiz atau komplikasi lain yang mungkin.

Namun, jika sista hepatic menjadi terlalu besar, pesakit mungkin mengalami beberapa gejala. Gejala-gejala ini boleh termasuk sakit perut atau bengkak, yang sering disebabkan oleh pembesaran hati atau saluran hempedu yang disekat. Apabila sista yang biasa jernih dijangkiti, ia juga boleh menyebabkan masalah, dan rawatan mungkin diperlukan.

Bergantung kepada punca kista hepatik, pilihan rawatan boleh berbeza-beza. Sekiranya jangkitan adalah punca, ubat antibiotik biasanya diperlukan untuk membersihkannya. Pilihan rawatan lain termasuk membuang kista atau membuangnya. Juga, merawat penyakit asas yang mungkin menyebabkan sista adalah penting, kerana ini boleh membawa maut atau menyebabkan komplikasi lebih lanjut. Mana-mana sista di hati kemungkinan akan dikeluarkan untuk mengelakkan masalah.