Apakah itu sista epidermis?

Sista epidermis adalah pertumbuhan yang berkembang pada kulit. Ia juga dikenali sebagai cyst epidermoid, sebaceous, atau keratin. Jisim yang biasanya jinak ini paling sering dijumpai di kawasan dari leher ke bahagian atas kepala dan batang, walaupun mereka boleh tumbuh di mana-mana bahagian kulit. Mereka adalah antara jenis sista yang paling biasa. Kebanyakan sista epidermis boleh diabaikan dan mungkin akan hilang sendiri, tetapi dalam sesetengah kes penyingkiran mungkin diperlukan.

Banyak sista epidermis mula berkembang kerana folikel rambut yang bengkak. Penyumbatan yang disebabkan oleh pengecutan ruang dalam folikel menyebabkan sokongan cecair dan pengumpulan sel yang dikenali sebagai keratin. Apabila bahan ini tidak dapat keluar dari badan dengan betul, ia akan terbentuk sehingga akhirnya menjadi sista. Pertumbuhan juga mungkin berlaku akibat trauma pada kulit, seperti pembedahan.

Pada masa-masa yang jarang berlaku, jenis sista ini boleh menjadi sakit dan meradang, atau mengembangkan abses. Jika jisim menjadi tidak selesa atau dijangkiti, ia boleh disuntik dengan steroid supaya ia akan menyusut. Tangki yang lebih besar mungkin perlu dikeluarkan melalui pembedahan. Penggunaan kehangatan lembap ke atas sista, seperti dengan kain lembap, juga boleh membantu mengalirkannya sendiri. Sebaik sahaja sista telah dibersihkan, kawasan tersebut biasanya akan sembuh secara kekal, walaupun mungkin pertumbuhan kembali.

Bahan dalam kista epidermis biasanya merupakan kombinasi cecair yang tipis, berminyak dan jisim tebal yang sama dalam tekstur untuk keju lembut. Dalam kebanyakan kes, bendalir tidak berbahaya. Sekiranya bakteria memasuki sista, mungkin terdapat juga nanah akibat jangkitan.

Walaupun kebanyakan sista boleh diabaikan dengan selamat, mereka boleh sama dengan penampilan dan tekstur untuk pertumbuhan lain yang lebih serius pada kulit. Sekiranya pertumbuhan tidak hilang selepas penggunaan kehangatan lembap, biasanya disarankan untuk diperiksa oleh doktor supaya penyakit seperti kanser dapat dikurangkan. Kebanyakan sista akan berkembang dalam tempoh yang lama dan mungkin beberapa tahun lagi.

Milia adalah sejenis sista epidermis yang biasa. Pertumbuhan ini lebih kecil daripada variasi biasa dan biasanya tumbuh dalam kumpulan. Bayi akan sering membina milia, walaupun mereka boleh didapati di mana-mana umur. Milia juga boleh berkembang sebagai hasil daripada prosedur seperti dermabrasion atau berikut melepuh kulit.