Apakah itu sindrom autoimun?

Sindrom autoimun merujuk kepada pelbagai penyakit. Mereka dicirikan oleh sistem kekebalan tubuh yang tersilap menyerang tubuh. Secara keseluruhannya, wanita lebih cenderung mengalami penyakit autoimun

Penyebab sebenar penyakit autoimun masih dibahaskan oleh saintis. Teori yang paling umum ialah entah bagaimana ia melibatkan tubuh yang kehilangan keupayaannya untuk membezakan antara komponen dan patogennya sendiri. Ini adalah perkara-perkara seperti penyakit dan bakteria yang menyerang tubuh.

Terdapat banyak penyakit yang boleh diklasifikasikan sebagai sindrom autoimun. Mungkin yang paling terkenal adalah sklerosis berganda, yang menyerang komunikasi antara otak dan saraf tunjang. Penyakit celiac, di mana tindak balas terhadap protein yang terdapat dalam gandum membawa kepada masalah dengan usus kecil, juga merupakan penyakit autoimun. Satu lagi adalah erythematosus Lupus, yang sering dikenali sebagai lupus, yang menyebabkan sistem imun menyerang tisu dan organ.

Terdapat penyakit lain yang berkaitan dengan sindrom autoimun. Sebagai contoh, penyebab rheumatoid arthritis tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, autoimun diketahui dikenali sebagai kesan yang lebih teruk dan lebih gigih. Ia juga dikatakan bahawa diabetes jenis 2 adalah sejenis penyakit autoimun.

Sesetengah penyakit mempunyai simptom yang sama kepada banyak penyakit autoimun, tetapi bukan penyakit autoimun sendiri. Ini termasuk sindrom keletihan kronik dan fibromyalgia. Walaupun kedua-duanya melibatkan sakit otot dan keletihan, mereka tidak dipercayai disebabkan oleh sistem imun yang menyerang dirinya sendiri.

Keseluruhannya, sekitar 75% orang yang menderita penyakit autoimun adalah wanita. Penyebab ketidakseimbangan ini tidak sepenuhnya difahami, walaupun kelihatannya genetik. Ada juga teori bahawa ketidakseimbangan ini meningkat dengan sel-sel ibu-to-be bertukar-tukar sel dengan anak mereka semasa kehamilan. Terdapat beberapa penyakit autoimun yang mempengaruhi lelaki dan wanita secara relatif sama.

Dalam kebanyakan kes, penyakit autoimun tidak boleh dirawat dengan sendirinya. Sebaliknya rawatan perubatan cuba membantu mengurangkan gejala penyakit. Ini boleh terdiri daripada ubat-ubatan yang berlebihan untuk gejala-gejala kecil kepada ubat preskripsi untuk gejala-gejala yang lebih serius. Dalam sesetengah kes, ubat-ubatan boleh melambatkan kemajuan penyakit. Terdapat juga beberapa penyakit autoimun di mana masalah boleh dielakkan, contohnya penghidap penyakit Celiac tidak makan gandum.

Penting untuk mengetahui bahawa sindrom autoimun tidak boleh dikelirukan dengan Aids. Ini bermaksud sindrom kekurangan daya tahan yang diperoleh. Keadaan ini tidak menyerang badan dengan sendirinya. Sebaliknya ia meninggalkan badan yang lebih mudah terdedah kepada jangkitan dan tumor lain.