apakah isometric exerciser?

Latihan isometrik adalah apa-apa peralatan kecergasan yang membantu dalam melaksanakan latihan pengukuhan. Juga dikenali sebagai latihan statik atau penguncupan, senaman isometrik mengetatkan otot atau kumpulan otot tanpa pergerakan. Ini dilakukan dengan bekerja menentang gaya pegun di mana otot-otot yang terlibat tidak bergerak sendi melalui pelbagai gerakan normal.

Latihan dengan exerciser isometrik mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kekuatan pada posisi tetap tertentu. Sambungan adalah titik sambungan yang melekatkan tulang yang berbeza untuk membolehkan pergerakan badan. Semasa rutin senaman biasa, yang terdiri daripada pergerakan tertentu, penguncupan isotonik otot berlaku. Di sinilah kekuatan atau ketegangan yang digunakan pada otot tetap sama melalui perubahan dalam panjang otot.

Apabila melakukan latihan yang dinamik, perubahan kedudukan bahagian tubuh menghasilkan dua jenis kontraksi atau pengetatan otot. Penguncupan sepusat adalah di mana otot mempersingkat sebagai tindak balas kepada gaya luaran seperti yang dilihat dengan keriting bicep apabila lengan bawah membungkuk ke arah bahu. Apabila otot memanjang, pengecutan eksentrik berlaku.

Dalam latihan isometrik panjang otot dan kedudukan sendi kekal tidak berubah tetapi jumlah daya yang dikenakan pada otot boleh berubah. Ini dapat meningkatkan kekuatan otot dalam kedudukan tertentu. Penggunaan alat ukur isometrik dapat membantu mengubah gaya yang dipakai pada otot tanpa mengubah kedudukan.

Senaman statik atau isometrik bermanfaat dalam pemulihan fizikal awal untuk membina atau mengekalkan kekuatan selepas kecederaan atau prosedur pembedahan di mana sakit menghalang pergerakan. Isometrik juga berfaedah semasa aktiviti fizikal yang memerlukan peningkatan kekuatan otot semasa kedudukan tertentu. Sebagai contoh, push-up boleh membantu meningkatkan kekuatan atas lengan dan dada. Meningkatkan bilangan pengulangan menghasilkan peningkatan ketahanan, bukan kekuatan. Memegang badan dalam kedudukan push-up dengan lengan dilanjutkan, contoh latihan isometrik, meningkatkan kekuatan.

Dengan menambahkan exerciser isometrik, kekuatan dapat diperbaiki dengan menggantikan jumlah ketegangan yang berfungsi melawan otot-otot yang diperketatkan. Latihan isometrik juga boleh mengurangkan jumlah penyesuaian otot. Dengan kata lain, sambil memegang kedudukan push-up dapat meningkatkan kekuatan lengan dan dada, dilakukan dari masa ke masa, tubuh menjadi kebiasaan dengan jumlah daya yang digunakan pada lengan dan dada oleh berat badan. Dengan membingungkan otot dan menambahkan alat dada isometrik, lengan dan otot dada perlu bekerja lebih keras, dengan itu meningkatkan kekuatan keseluruhan ke kawasan ini.