apakah infarksi ganglia basal?

Infarksi ganglia basal melibatkan gangguan aliran darah di arteri kecil yang terletak di korteks serebrum putih. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana umur dan faktor penyumbang biasanya berkembang di sekitar keadaan perubatan tertentu yang ada termasuk gangguan darah, diabetes dan hipertensi serta jangkitan. Gejala berbeza-beza dengan tahap penyumbatan dan kerosakan sel. Rawatan secara amnya melibatkan membetulkan keadaan asas, mencegah kerosakan selanjutnya dan mungkin mengalami pemulihan.

Kawasan yang dikenali sebagai ganglia basal merujuk kepada sekumpulan nukleus basal yang terletak di dalam forebrain. Kawasan di bahagian otak ini termasuk amygdala, caudate, putamen, dan substantia nigra. Doktor mungkin merujuk kepada bidang otak seperti striatum korpus, striatum, atau nukleus lenticular. Ini umumnya adalah kawasan yang terjejas oleh penyakit Parkinson.

Pesakit dari masa kanak-kanak mungkin mengalami infark ganglia basal antara satu hingga tiga bulan selepas kelihatan pulih dari jangkitan bakteria, kulat atau virus. Organisma biasanya bergerak ke otak di mana ia menghasilkan keradangan dan bengkak. Tekanan meningkat menghalang peredaran cairan normal dan boleh memampatkan atau pecah arteri kecil. Tanpa aliran darah yang mencukupi, komunikasi antara neuron terhenti, otak memancarkan isyarat kimia, dan tisu mula mati.

Kajian mencadangkan bahawa 20% daripada semua stroke dewasa biasanya terletak di ganglia basal. Individu yang menghidap kencing manis boleh mengembangkan kolagen lipid, protein, dan molekul gula yang mematuhi endothelium, lapisan dalaman dinding arteri. Bukan sahaja dinding menebal, mereka juga kehilangan keanjalan dan laluan, atau lumen, sempit. Hipertensi sering menghasilkan kecederaan endothelial menyebabkan pembentukan tisu parut berserabut. Penyakit radang kronik, termasuk lupus, juga boleh menyumbang kepada kerosakan kapal atau kebocoran.

Atherosclerosis sering menyebabkan pembentukan plak, yang mematuhi dinding kapal atau menyumbang kepada pembentukan bekuan yang tidak normal. Gangguan darah yang menghasilkan sel darah yang banyak, sel darah yang tidak normal, atau menyebabkan pembekuan darah juga boleh menghalang arteri yang rapuh. Kesukaran ini biasanya merangkumi polycythemia dan anemia sel sabit.

Individu dengan infark ganglia basal sering kali mengalami sakit kepala, mual, muntah, dan kehilangan kesedaran. Pesakit boleh memperlihatkan muka melumpuhkan, lumpuh pada satu sisi badan, dan kelainan ucapan. Sesetengahnya membangunkan kekejangan otot atau spastik, pergerakan yang tidak terkawal. Infarksi ringan boleh menjejaskan keseimbangan, menyebabkan kesulitan berjalan, atau ketidakupayaan untuk menggunakan lengan.

Secara kognitif, orang mungkin memperlihatkan kesukaran dengan pemahaman atau tumpuan. Sesetengah pesakit ganglia basal mengalami perubahan personaliti yang merangkumi gejala kemurungan. Orang lain mungkin memperlihatkan kemarahan yang melampau, kurang motivasi, atau kelakuan obsesif-kompulsif.

Pengimejan yang menilai kajian aliran darah boleh menyebabkan diagnosis definitif. Ujian darah secara amnya menunjukkan darah atau pembengkakan keabnormalan. Doktor biasanya menetapkan ubat-ubatan anti-infektif untuk jangkitan yang tidak dapat diselesaikan, dan pesakit boleh menerima ubat pembengkokan atau ubat sakit dan rawatan yang dirancang untuk mengurangkan keradangan dan tekanan intrakranial. Individu yang mengalami kekeliruan mental, atau mereka yang tidak menyedari defisit fizikal, mungkin memerlukan langkah berjaga-jaga keselamatan.