apakah infark serebral?

Infarksi serebrum, juga dikenali sebagai strok iskemia, berlaku apabila saluran darah yang membekalkan otak terganggu supaya aliran darah terganggu. Terdapat dua jenis strok iskemia: atherothrombotic, dan embolik, serta sebab-sebab yang kurang biasa. Penyebab stroke iskemia tidak dapat ditentukan dalam kira-kira 40% kes.

Infarksi adalah istilah perubatan yang menggambarkan nekrosis yang berlaku apabila bekalan darah ke tisu terganggu. Pembekalan darah boleh terganggu dalam beberapa cara, seperti penyumbatan arteri pembekalan, momen mekanikal arteri oleh tumor atau hernia, atau pecah arteri akibat trauma. Infarksi otak sering dikaitkan dengan aterosklerosis atau tekanan darah tinggi.

Infarksi serebrum berlaku apabila bekalan darah ke otak terganggu. Dalam beberapa minit, satu siri tindak balas yang dikenali sebagai lata iskemik bermula, dan boleh berterusan selama beberapa jam, dan mungkin berlangsung selama beberapa hari. Otak masih terdedah walaupun bekalan darah dipulihkan, disebabkan kemungkinan kecederaan reperfusi.

Semasa kekurangan oksigen lata iskemik membawa kepada ketiadaan ATP dalam tisu otak. Pam proton ATP gagal, membolehkan kemasukan ion kalsium secara besar-besaran ke dalam sel. Ini mengakibatkan generasi spesies oksigen reaktif, radikal bebas, dan bahan kimia berbahaya yang lain. Akhirnya sel-sel mula mati, beberapa melalui nekrosis, yang mencetuskan tindak balas keradangan yang boleh menyebabkan kerosakan lebih lanjut pada tisu otak. Lekak iskemia boleh berlaku dalam apa-apa jenis tisu, tetapi otak dianggap paling lemah kerana ketergantungannya yang lengkap pada metabolisme aerobik.

Infarksi serebrum boleh berlaku untuk beberapa sebab yang berbeza. Pembentukan trombosis, atau bekuan darah, dalam arteri atau saluran darah yang memberi makan kepada otak boleh menyebabkan bekalan darah terganggu. Embolisme, di mana sebahagian daripada trombosis pecah dan menyebabkan penyumbatan, adalah satu lagi penyebab umum infark. Trombosis sinus vena yang berlubang, di mana saluran darah yang mengalirkan otak menjadi disekat, boleh menyebabkan infarksi serebrum kerana darah gagal merunduk di dalam badan.

Gejala adalah agak tersendiri. Gangguan bekalan darah ke otak boleh menyebabkan kelemahan otot di bahagian muka dan bahagian tubuh yang lain, kesemutan atau mati rasa, ketidakupayaan untuk bercakap atau memahami ucapan, kekeliruan, dan gangguan ingatan. Diagnosis biasanya dibuat berdasarkan penilaian gejala dan ujian neurologi, serta ujian pencitraan perubatan seperti CT atau MRI.

Rawatan stroke iskemia mungkin melibatkan memecahkan atau mengeluarkan trombosis atau embolus, dan mengendalikan ubat-ubatan untuk mencegah pembekuan lebih lanjut. Sebahagian besar rawatan infark otak adalah sifat yang menyokong, kerana banyak orang mengalami kerosakan tisu otak yang memerlukan terapi pemulihan. Sesetengah orang mendapati mereka mesti belajar bagaimana untuk berjalan, bercakap, dan menjalankan aktiviti seharian lain, sementara yang lain mungkin perlu menyesuaikan diri dengan hilangnya kebolehan tersebut.