Apakah imuniti sel-mediated?

Imuniti sel-mediasi, juga dikenali sebagai imuniti selular, adalah salah satu daripada dua jenis sistem imun angkat di dalam tubuh. Kebanyakannya bertanggungjawab untuk melawan mikrob dan antigen atau bahan asing di dalam sel. Limfosit T, atau limfosit yang berasal dari timus, adalah bahagian utama imuniti sel-mediated. Mereka dihasilkan dalam sumsum tulang dan tinggal di kelenjar timus untuk pematangan. Apabila limfosit T di dalam timus matang, kira-kira 60% hingga 70% daripada mereka mengedarkan darah, manakala selebihnya terdapat pada nodus limfa dan limpa.

Kehadiran mikrob dan antigen di dalam badan biasanya mencetuskan tindak balas imun badan. Phagocytes, sel-sel yang mampu menular mikroba, selalunya merupakan yang pertama untuk menghampiri bahan-bahan ini. Selepas menular antigen, fagosit kemudian hadir dengan reseptor tertentu dalam membran sel mereka yang limfosit T spesifik dapat mengenali. Fagosit ini juga dikenali sebagai sel-sel antigen. Apabila limfosit T mengiktiraf dan mengikat kepada reseptor sel penyerahan antigen, sel-imuniti sel-mediated kemudian berlaku di dalam badan.

Sebagai sebahagian daripada tindak balas imun, pelbagai sitokin dicipta, yang penting dalam pengaktifan selanjutnya sel-sel lain sistem imun seperti interleukin, faktor nekrosis tumor, dan interferon. Cytokines adalah protein yang membantu mengawal imuniti. Limfosit Cytotoxic T, sel-sel pembunuh semulajadi, dan makrofag, yang mampu memusnahkan sel yang dijangkiti, juga diaktifkan. Hasil akhir dari pelbagai peristiwa ini adalah pemusnahan sel-sel yang dijangkiti antigen atau pemusnahan mikrob yang terperangkap seperti virus, bakteria, dan kulat.

Kelewatan hipersensitif adalah kesan negatif imuniti sel-mediated di dalam badan. Ini biasanya dilihat sebagai penolakan pemindahan tisu atau organ, hubungan dermatitis, dan penyakit kronik-tuan. Tisu dan organ transplantasi dikenal pasti oleh badan sebagai asing, dan ini boleh mengakibatkan tindak balas imun terhadap bahan asing. Dalam dermatitis kontak, sel T diaktifkan dengan kehadiran bahan kimia tertentu dalam kulit, yang membawa kepada perkembangan ruam. Limfosit T sel sel penderma sering memainkan peranan dalam perkembangan penyakit kanser-versus-host di banyak pesakit.

Jenis lain sistem imun angkat adalah kekebalan humoral. Ini kebanyakannya ditengah oleh limfosit B, yang dihasilkan dalam sumsum tulang. Kira-kira 10% hingga 20% limfosit B yang matang didapati beredar dalam darah. Mereka bertanggungjawab dalam menghasilkan antibodi yang penting dalam memerangi mikrob dan antigen di luar sel-sel.