apakah hysterectomy subtotal?

Hysterectomy subtotal juga dikenali sebagai histerektomi parsial atau supracervical. Semasa hysterectomy subtotal, pakar bedah menghilangkan rahim wanita tetapi meninggalkan serviks di tempatnya. Dengan jumlah histerektomi, kedua-dua rahim dan serviks dikeluarkan. Dalam sesetengah kes, pakar bedah mungkin juga mengalihkan tisu atau organ lain, termasuk tiub fallopi atau ovari.

Terdapat pelbagai sebab wanita mungkin menjalani histerektomi. Seorang doktor boleh mencadangkan histerektomi jika seorang wanita mempunyai kanser rahim, ovari atau serviks. Sebab-sebab lain untuk histerektomi termasuk kesakitan panggul yang berterusan, pendarahan vagina yang tidak dapat dikawal oleh kaedah lain dan prolaps uterus, yang ketika uterus turun ke dalam vagina. Sesetengah doktor mungkin mencadangkan histerektomi untuk endometriosis yang teruk, apabila lapisan rahim tumbuh di luar rahim. Bagi wanita yang mempunyai fibroid, atau tumor rahim yang lemah, histerektomi adalah pilihan rawatan.

Dalam sesetengah kes, jika masalah perubatan wanita tidak memerlukan pembuangan serviks, seorang doktor boleh melakukan histerektomi subtotal. Jika seorang wanita mengalami pendarahan yang tidak normal, sakit perut atau fibroid rahim, dia mungkin mempunyai pilihan sama ada serviksnya harus dikeluarkan. Setelah hysterectomy subtotal, wanita biasanya mempunyai masa pemulihan yang lebih pendek daripada dengan jumlah histerektomi. Di samping itu, biasanya ada kurang kerosakan pada saluran kencing, kehilangan kehilangan darah dan risiko jangkitan yang lebih rendah. Sesetengah kekurangan termasuk kemungkinan pendarahan vagina dan lebih banyak masalah inkontinensia kencing daripada dengan jumlah histerektomi.

Terdapat beberapa cara untuk melakukan histerektomi. Semasa hysterectomy abdomen, pakar bedah membuat hirisan di bahagian bawah abdomen untuk mengeluarkan rahim. Untuk hysterectomy faraj, pakar bedah membuat pemotongan pada vagina. Sesetengah pakar bedah membuat pelbagai insisi yang lebih kecil dan menggunakan laparoskop, yang merupakan alat kecil yang membolehkan mereka melakukan pembedahan di dalam rongga badan. Semasa hysterectomy laparoskopi, pakar bedah memotong rahim menjadi kepingan yang lebih kecil dan menghilangkannya melalui sayap kecil.

Walaupun hysterectomy subtotal dianggap agak selamat, masih terdapat beberapa risiko. Seorang wanita boleh membekukan darah atau jangkitan selepas pembedahan. Terdapat juga risiko pendarahan atau kecederaan yang berlebihan kepada organ-organ dan tisu-tisu sekitarnya.

Sekiranya seorang wanita telah mengeluarkan ovari, dia akan memasuki menopaus. Walaupun seorang wanita menyimpan ovari selama pembedahan, dia mungkin masuk ke dalam menopause lebih awal daripada wanita lain. Setiap orang yang mempunyai histerektomi harus menjalani pemeriksaan pelvik dan mamogram secara teratur. Wanita yang mempunyai subtotal hysterectomies juga perlu menjalani ujian Pap yang biasa.