apakah hyperacidity?

Hyperacidity adalah keadaan biasa di mana seseorang mengalami ketidakselesaan perut selepas makan, disebabkan pengeluaran asid yang berlebihan semasa proses pencernaan. Seseorang juga mungkin mengalami perasaan yang kembung atau beberapa “gasiness,” yang boleh menyebabkan perut kembung, belching, atau keduanya. Sedikit rasa masam di dalam mulut juga boleh dirasai, bersama dengan aftertaste yang telah dimakan selepas satu buros. Hyperacidity, juga dikenali sebagai dyspepsia asid, juga boleh menyebabkan ketidakselesaan yang lain, seperti kehilangan selera, muntah, dan sembelit.

Semasa pencernaan, perut secara semulajadi menghasilkan asid hidroklorik (HCl) untuk memecahkan makanan yang ditelan ke dalam bit yang lebih kecil agar darah menyerap nutrien dengan mudah. Asam HCl sangat penting kerana ia juga memusnahkan banyak mikroorganisma yang menelan makanan, mencegah tubuh manusia daripada dijangkiti. Apabila perut menyembur terlalu banyak asid hidroklorik, ia mengakibatkan hyperacidity, yang sering menjadi lebih teruk apabila asid HCl mencetuskan asid dan enzim lain untuk dirembeskan.

Salah satu penyebab utama keadaan ialah diet seseorang. Sebagai makanan yang kaya dengan protein, lebih sukar untuk dicerna, jadi perut mengatasi dengan menghasilkan terlalu banyak asid HCl. Makanan yang mempunyai kandungan minyak dan lemak yang tinggi juga boleh menghasilkan kesan yang sama pada perut. Makanan pedas juga dikaitkan dengan dispepsia asid, kerana kepura-puraan boleh bertindak sebagai perengsa pada perut dan menyebabkan kedua menghasilkan asid yang berlebihan. Makanan dan perasa yang biasanya berasid, seperti buah-buahan sitrus, cuka, dan minuman berkafein, juga diketahui memburukkan keadaan.

Penyebab lain adalah merokok, minum, dan mengambil ubat-ubatan tertentu. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang-orang yang menghidap cenderung mengalami dyspepsia lebih kerap. Dalam sesetengah keadaan, keadaan perut bukanlah kesan, melainkan gejala penyakit pencernaan yang lebih teruk, seperti penyakit refluks gastroesophageal (GERD), ulser, atau kanser perut. Sekiranya seseorang mengalami hyperaciditi secara kronik, atau mengalami masa yang lama, ia dinasihatkan supaya berunding dengan doktor untuk mencegah komplikasi lanjut.

Salah satu cara yang paling mudah untuk menghalang kelembapan adalah untuk menjejaki makanan yang dimakan, memandangkan diet seseorang adalah faktor penting. Makanan asid dan pedas perlu dimakan secara sederhana, sementara makanan kaya serat perlu dimasukkan secara teratur dalam makanan untuk membantu penghadaman. Jumlah makanan yang sederhana juga membantu menghindarkan dyspepsia, jadi mengagihkan makanan kecil sepanjang hari sering dicadangkan. Sekiranya hyperacidity sudah dialami, seseorang boleh meminum segelas air suam dengan air halia, air kelapa atau susu sejuk.