apakah hormon yang merangsang folikel?

Hormon yang merangsang folikel (FSH) adalah hormon yang dihasilkan dalam tubuh mamalia banyak lelaki dan wanita yang membantu merangsang proses mewujudkan sperma atau ovulasi (menghasilkan telur betina). FSH juga merupakan ubat, yang dijual di bawah nama seperti Follistim®, yang digunakan dalam beberapa rawatan kesuburan wanita untuk mendorong ovulasi lebih daripada satu telur pada satu masa untuk penuaian telur atau inseminasi buatan. Ia juga boleh digunakan untuk merangsang pengeluaran sperma pada beberapa lelaki. Kehadiran hormon ini, bersama dengan yang lain, adalah penting untuk proses pembiakan.

Nama lain untuk hormon yang merangsang folikel adalah gonadotropin. Nama ini layak kerana hubungan istimewa FSH mempunyai testis dan ovari. Tanpa hubungan ini atau beberapa bentuk rawatan perubatan yang meniru, orang dan kebanyakan mamalia tidak dapat menghasilkan semula. Walaupun kesan FSH dilihat terutamanya dalam tindakannya pada gonad, ia harus difahami bahawa jalan untuk mewujudkan FSH bermula di tempat lain, dalam sistem endokrin.

Agar hormon yang merangsang folikel dihasilkan, hormon pelepas gonadotropin dihasilkan terlebih dahulu dalam hipotalamus. Ini membantu merangsang pengeluaran kedua-dua FSH dan hormon luteinizing (LH), yang masing-masing memainkan peranan dalam kitaran pembiakan dan pada dasarnya dihasilkan dalam kelenjar pituitari. Hormon tambahan yang membantu melengkapkan proses ini adalah estrogen, progesteron dan testosteron.

Semasa tahun-tahun pembiakan yang normal, FSH dan LH bekerjasama dalam badan wanita untuk matang telur dan menghasilkan ovulasi dan di badan lelaki untuk menghasilkan sperma. Pada wanita, hormon menstimulasi folikel dan hormon luteinizing mula menurun dengan usia, sehingga sebagai menopause dicapai, tahap FSH menjadi semakin rendah, menjadikannya lebih sukar untuk mencapai kehamilan. Lelaki boleh mengekalkan tahap FSH yang baik pada usia yang lebih tua dan secara teknikalnya boleh menjadi lebih subur berbanding wanita.

Kadang-kadang, paras hormon yang merangsang folikel menurun jauh di bawah paras normal sebelum menopause dicapai pada wanita, atau jauh sebelum kesuburan lelaki dijangka menurun. Atas sebab ini, suntikan FSH mungkin disyorkan untuk membantu merangsang dan menghasilkan ovulasi atau meningkatkan pengeluaran sperma. Keputusan untuk melakukan ini hanya jika testis atau ovari mampu menghasilkan sperma atau telur. Jika lebih daripada satu hormon kesuburan kurang, menggunakan FSH sahaja tidak menyelesaikan masalah. Sebagai contoh, FSH tidak boleh memulakan semula haid yang normal pada kebanyakan wanita selepas menopause.

Tahap hormon yang menstabilkan folikel tinggi atau rendah boleh dikaitkan dengan beberapa keadaan perubatan. Orang dengan sindrom ovarium polikistik, tahap prolaktin yang tidak normal dalam darah, atau fungsi pituitari atau hypothalamus yang menurun mungkin mempunyai tahap FSH yang rendah. Mereka yang mempunyai sindrom Turner, dan kekurangan gonad (Sindrom Swyer), atau orang yang mengalami menopaus pramatang mungkin mempunyai tahap FSH yang sangat tinggi, sebaliknya. Kedua-dua penemuan FSH yang tinggi dan rendah semasa tahun pembiakan normal memerlukan penilaian perubatan, terutamanya jika pembiakan adalah matlamat.