apakah hipertrofi adenoid?

Adenoids adalah bahagian-bahagian tisu lembut yang terdapat di bahagian belakang rongga hidung di mana mereka memenuhi faring. Seperti tonsil, adenoids membantu untuk menghentikan bakteria berbahaya dan patogen bawaan udara daripada memasuki saluran pernafasan dan menyebabkan jangkitan. Apabila adenoids sendiri dijangkiti, mereka menjadi radang dan diperbesar dalam keadaan yang dikenali sebagai hypertrophy adenoid. Dewasa dan kanak-kanak yang mengalami pelbagai jangkitan sinus, berdengkur kronik, dan masalah pernafasan yang lebih teruk perlu dinilai oleh doktor untuk memeriksa hypertrophy adenoid dan membincangkan pilihan rawatan.

Hipertropi adenoid adalah sebahagian daripada perkembangan saluran udara awal. Adenoids terus tumbuh dari kelahiran hingga sekitar tujuh tahun, dan kemudian secara beransur-ansur mula mengecut. Kebanyakan kanak-kanak kecil tidak mengalami gejala semasa pertumbuhan semulajadi dan fasa menyusut. Ulangi staphylococci, streptococci, atau jangkitan Epstein-Barr pada sebarang umur, bagaimanapun, boleh mengakibatkan keradangan adenoid dan pembengkakan yang membawa kepada hipertropi.

Poket kecil yang disebut crypts berkembang di adenoids kerana ia rosak, yang bertindak sebagai takungan bagi patogen. Kerana adenoids terus membesar dan bakteria atau virus membina dalam crypt, sinusitis kronik dan jangkitan telinga dalam berulang menjadi biasa. Orang biasanya mengalami masalah kesesakan hidung yang kerap, sakit kepala sinus, dan sakit telinga. Rawatan saluran hidung yang terbentuk boleh menyebabkan berdengkur kuat dan kemungkinan apnea tidur. Tanpa rawatan, adenoid bengkak boleh menjadi cukup teruk untuk menyebabkan kesukaran bernafas serius.

Seorang doktor penjagaan utama atau pakar pediatrik boleh memeriksa tanda-tanda gangguan dengan menggunakan alat cermin khusus untuk melihat tisu. X-ray leher boleh diambil untuk menilai tahap halangan faring. Doktor mungkin juga mengumpul mengikis tisu dari tekak atau adenoid untuk memeriksa bakteria atau virus tertentu.

Selepas mengesahkan diagnosis, doktor boleh menentukan rawatan terbaik. Antibiotik dan dekongestan biasanya ditetapkan untuk meringankan gejala sinusitis dan jangkitan telinga. Jika adenoids terus menimbulkan masalah walaupun mengambil ubat, doktor boleh mempertimbangkan prosedur pembedahan yang dipanggil adenoidectomy. Dilaksanakan oleh pakar bedah telinga, hidung, dan tekak, adenoidektomi melibatkan pengekstrakan keseluruhan jisim tisu dengan pisau bedah atau laser yang membakar.

Oleh kerana hypertrophy adenoid sering diiringi oleh pembengkakan tonsil, tonsillectomy dapat dilakukan juga. Setelah pembedahan, pesakit biasanya perlu mengambil antibiotik selama dua hingga empat minggu untuk mempromosikan penyembuhan tisu cepat. Kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa yang mempunyai adenoid dan amandel mereka dikeluarkan menikmati pulangan yang cepat dan lengkap.