apakah hiperplasia folikel?

Hiperkplasia folikular adalah gangguan sel darah putih yang jernih di mana kelenjar limfa membesar kerana peningkatan bilangan pusat germinal, kawasan di mana sel-sel matang dan membezakan untuk membekalkan sistem limfa dengan sel-sel darah putih yang baru. Terdapat beberapa sebab yang berbeza, dan seorang doktor boleh memberi rawatan, jika perlu, selepas menilai pesakit dan mempelajari lebih lanjut tentang keadaan ini. Adalah penting untuk mengetahui bahawa hiperplasia folikular bukan kanser seperti limfoma Hodgkin, tetapi seorang doktor mungkin perlu melakukan beberapa ujian kanser untuk memerintahnya, sekiranya berlaku.

Pesakit biasanya membina keadaan ini sebagai tindak balas terhadap jangkitan atau keradangan. Nodus limfa membengkak dan membesar bukan sahaja kerana mereka mengumpul lebih banyak detritus apabila sistem imun berlaku, tetapi kerana pusat-pusat germinal boleh membesar untuk memenuhi keperluan sistem imun. Sekiranya doktor mengambil biopsi, dia akan melihat pelbagai jenis sel limfa, bersama-sama dengan lebih banyak pusat germinal daripada biasa, termasuk dalam dalam nodus limfa.

Kehadiran campuran sel limfosit adalah tanda hiperplasia folikel, yang bertentangan dengan keadaan kanser. Dalam nod limfa yang kanser, ahli patologi akan hanya melihat satu jenis sel, akibat sel kanser yang menjadi penyangak dan mereplikasi dari kawalan. Campuran pelbagai jenis sel menunjukkan pertumbuhan benigna, dan ia tidak akan merebak ke nodus limfa lain atau tisu tetangga.

Kes-kes hiperkplasia folikular mungkin dikaitkan dengan lymphedema, di mana ekstremiti membengkak dengan bendalir. Ini berlaku apabila sistem limfa tidak dapat membersihkan cecair dengan cepat dan ia mula menjadi kolam, terutamanya di kaki dan kaki. Doktor mungkin mengesyorkan pakaian mampatan untuk mencegah pembentukan dan menolak cecair yang sedia ada perlahan-lahan kembali ke sirkulasi supaya tubuh dapat menghilangkannya. Rawatan lain mungkin termasuk perubahan diet dan ubat-ubatan.

Apabila seorang doktor merasakan nodus limfa yang bengkak, dia akan mengambil perhatian terhadap semua sistem lain dan boleh meminta beberapa ujian perubatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sebabnya. Dengan hiperplasia folikular, doktor ingin memastikan bahawa apa-apa keganasan diketepikan, kerana rawatan akan berbeza bergantung kepada sebabnya. Ujian diagnostik akan mengurangkan risiko membuat cadangan rawatan buruk yang mungkin mengakibatkan kegagalan untuk merawat keganasan pada peringkat awal, apabila ia masih boleh diurus dan pesakit akan mendapat ramalan yang baik.