apakah hidropati?

Hydropathy adalah istilah selimut untuk rawatan perubatan yang melibatkan penggunaan air. Secara historis, hidropati merupakan bahagian penting dalam amalan perubatan, dan ramai yang percaya bahawa air memainkan peranan penting dalam mengubati penyakit. Teknik hidropatik terus digunakan hari ini dalam pelbagai bidang perubatan, mulai dari terapi fizikal hingga dermatologi. Biasanya, rawatan sedemikian disyorkan oleh doktor atau pengamal kesihatan alternatif sebagai tambahan kepada rawatan teratur.

Air dalam hidropati adalah terutamanya kenderaan untuk agen penyembuh yang lain, seperti kesejukan, haba, dan herba perubatan. Bahan-bahan lain berpotensi digunakan untuk kesan yang sama, walaupun air membawa kelebihan mempunyai kapasiti haba yang tinggi dan mudah untuk digunakan. Dalam beberapa bentuk hidropati, seperti mandi terapeutik, air juga memainkan peranan yang lebih aktif dalam menyembuhkan, kerana ia menjadikan pesakit yang merangsang, mengurangkan tekanan pada sendi dan otot.

Orang telah membabitkan air dalam rawatan perubatan selama ribuan tahun. Kebanyakan budaya mempunyai riwayat mandi terapeutik, contohnya, mengambil keuntungan dari perkara seperti mata air mineral semula jadi untuk merendam terapeutik. Orang-orang dari Jepun ke Mesir juga terlibat dalam mandi terapeutik dengan bahan tambahan seperti herba dan rempah-rempah yang ditambahkan ke dalam air, dengan mandian yang dirumus khas untuk keadaan tertentu. Mengambil “penawar air” di mata air mineral menjadi sangat popular pada tahun 1800-an, apabila hidropati menjadi fad di kalangan orang Eropah yang bertubuh tinggi.

Dalam bidang terapi fizikal, air sering digunakan dalam bentuk tab yang membantu pesakit perlahan-lahan membina otot dalam persekitaran yang mengurangkan tekanan pada badan mereka. Pakar dermatologi menggunakan rawatan hidroterapi untuk menangani keadaan kulit seperti psoriasis, yang kadang-kadang boleh mendapat manfaat daripada mandi di perairan yang sangat mineralisasi. Atlet juga mengambil kesempatan daripada prinsip hidroterapi, bekerja di dalam air untuk membina otot yang kuat dan ketahanan fizikal.

Air juga boleh digunakan dengan cara kurang langsung. Lembaran yang direndam di dalam air, contohnya, boleh digunakan untuk mengemas pesakit, melancarkannya dalam balutan air dan herba atau ubat-ubatan untuk merawat keadaan kulit dan menggalakkan kelonggaran. Air juga digunakan dalam pemampatan panas dan sejuk, dan ramai orang yang akrab dengan konsep meletakkan air beku, lebih dikenali sebagai ais, pada kecederaan untuk mengurangkan bengkak.