apakah hernia yang boleh diredam?

Hernia boleh diredam adalah ketulan atau protrusi usus walaupun dinding yang mengandunginya yang boleh ditarik kembali ke tempatnya. Jenis hernia ini berbeza dari hernia yang tidak boleh diubah, yang tidak boleh dimanipulasi dengan lembut kembali ke dalam kantung di pangkal paha atau perut. Walaupun jenis hernia ini bertindak balas terhadap tekanan manual, ia memerlukan pembedahan untuk menutup pembukaan dalam kantung hernia.

Adalah mustahil untuk hernia boleh terbakar berlaku dalam tiga bahagian utama badan. Hernia inguinal adalah jenis yang paling biasa dan muncul di pangkal paha apabila sebahagian dari usus usus melegakan otot yang lemah. Apabila usus masuk melalui kawasan di mana paha memenuhi badan, ia adalah hernia femoral. Hernia biasa pada bayi baru lahir dipanggil hernia umbilik, di mana sebahagian usus menonjol dari butang perut.

Hernia boleh diperbaiki hanya boleh diperbaiki melalui pembedahan. Kawasan lemah diperkuat dengan mesh nilon, tetapi hernia boleh kembali dalam kes-kes yang jarang berlaku. Sesetengah hernias boleh diperbetulkan melalui pembedahan laparoskopi, di mana prosedur itu dilakukan melalui incisions yang sangat kecil, tanpa keperluan untuk pemotongan besar di perut.

Banyak hernias disebabkan oleh mengangkat objek berat. Berat badan yang berlebihan juga boleh menyebabkan kelemahan pada dinding usus yang boleh menyebabkan benjolan. Beberapa hernia femoral berasal dari sembelit kronik atau episod batuk berulang. Apabila hernia ini berlaku pada kanak-kanak, biasanya ia bermakna dinding perut tidak sepenuhnya sebelum kelahiran. Seringkali, hernia umbilik akan hilang pada masa kanak-kanak berumur lima tahun.

Kebanyakan hernia boleh dirasai sebagai benjolan atau nod. Mungkin ada kesakitan di mana usus telah ditolak melalui dinding. Seorang doktor akan meminta pesakit untuk batuk semasa peperiksaan fizikal untuk memeriksa kawasan di mana bulu usus. Pada kanak-kanak, seketul mungkin tidak dapat dilihat kecuali kanak-kanak itu menangis atau berusaha keras.

Walaupun hernia boleh diredam boleh dimanipulasi semula ke rongga perut, ia boleh menjadi lebih teruk dan menjadi letih. Keadaan ini serius dan memerlukan pembedahan segera. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hernia yang terencat boleh menyebabkan gangren kerana bekalan darah dipotong. Hernia yang terencat berlaku paling kerap di kawasan femoral. Lebih baik pembedahan membaiki hernia sebelum permukaan komplikasi.

Sebab-sebab lain untuk penahanan dinding perut termasuk pengumpulan darah di bawah kulit selepas kecederaan, kelenjar getah bengkak, tumor, atau buah zakar yang tidak dirasakan. Doktor perlu dirujuk setiap kali benjolan disertai dengan sakit, demam, atau muntah. Sekiranya rupa perubahan hernia boleh diubah atau diperbesar, doktor harus menilai keadaan.