Apakah hernia umbilik?

Hernia umbilik merujuk kepada keadaan yang paling sering dijumpai pada bayi baru lahir, walaupun ia juga boleh berlaku pada orang dewasa. Dianggarkan bahawa sebanyak 20% bayi yang baru lahir mungkin mempunyai keadaan ini. Dengan jenis hernia ini, sebahagian daripada usus, biasanya tepat di dekat butang perut, dapat mengusir keluar otot perut. Dalam bayi yang baru lahir dan anak-anak muda, anda mungkin melihat benjolan bulat yang keluar dari perut, terutama ketika bayi menggunakan otot perut mereka untuk peregangan, menangis atau mengalami pergerakan usus.

Berita baik tentang jenis hernia ini dalam bayi adalah bahawa ia jarang memerlukan pembedahan. Di kebanyakan bayi yang baru lahir dan didiagnosis dengan bayi, doktor melakukan sedikit tetapi menunggu dan menonton. Mereka tidak dianggap menyakitkan, walaupun mereka mungkin begitu dewasa. Ibu bapa diminta untuk melihat tanda-tanda bahawa bayi sedang dalam kesusahan, muntah, dan diberitahu untuk mencari sebarang perubahan pada benjolan hernia, termasuk pembesaran dan perubahan warna. Jarang, bahagian usus di luar otot boleh terperangkap oleh tisu otot, dan kehilangan oksigen yang diperlukan untuk kekal sihat. Apabila ini berlaku, pembedahan ditunjukkan untuk menolak kembali usus dan membina otot perut sehingga hernia tidak berulang.

Kanak-kanak mungkin memerlukan pembedahan jika hernia umbi tidak diselesaikan pada masa mereka berusia empat tahun, walaupun cadangan pembedahan mungkin berbeza dengan doktor yang berbeza. Dewasa biasanya akan memerlukan pembedahan tidak lama selepas mereka membina hernia umbilical kerana orang dewasa boleh mendapati hernias ini sangat menyakitkan. Faktor risiko bagi orang dewasa adalah sangat berbeza daripada mereka untuk kanak-kanak. Bayi lebih cenderung mempunyai hernia jika mereka mempunyai berat badan yang rendah atau dilahirkan lebih awal. Dewasa boleh membina hernia ini jika mereka gemuk atau terlibat dalam aktiviti fizikal yang berlebihan seperti mengangkat berat. Mempunyai beberapa kehamilan yang hampir sama juga boleh merosakkan otot perut dan membuat hernia umbilik lebih cenderung berlaku.

Pembedahan untuk orang dewasa dan kanak-kanak, kecuali komplikasi telah berlaku dan tisu usus rosak, mungkin prosedur pesakit luar. Umumnya, usus yang menonjol ditolak di belakang tisu otot dan otot dijahit untuk mencegah kekambuhan. Prosedur ini boleh dilakukan laparoskopi, jadi hanya hirisan yang sangat kecil diperlukan. Daripada jahitan, pakar bedah boleh menggunakan jaring atau jaring yang membantu menaikkan dinding otot.

Sama ada pembedahan atau pembedahan diperlukan, sebaik sahaja hernia umbi selesai, terdapat peluang yang sangat rendah bahawa keadaan akan berulang. Walaupun menakutkan ibu bapa harus berurusan dengan apa-apa keadaan perubatan yang mungkin ada kanak-kanak, adalah penting untuk diingat bahawa keadaan ini biasanya mudah diperbaiki, dan mungkin tidak memerlukan pembedahan. Walaupun kanak-kanak memerlukan pembedahan, perlu diingat bahawa pembaikan mempunyai kadar kejayaan yang sangat tinggi dan kadar komplikasi yang rendah.