apakah hematopoiesis?

Hematopoiesis adalah proses biologi yang digunakan oleh tubuh untuk mencipta sel-sel darah baru untuk menggantikan penuaan atau yang mati. Ia terus berjalan dalam semua manusia yang sihat dan kebanyakan haiwan. Proses ini agak rumit daripada sudut saintifik, tetapi secara umumnya, ia melibatkan membangun dan menukarkan sel yang tidak matang, yang dikenali sebagai sel pendahulunya, ke dalam sel-sel darah kerja. Sel-sel baru ini membantu badan untuk melawan jangkitan, mencegah pendarahan yang berlebihan, dan membawa oksigen ke tisu. Terdapat beberapa jenis sel darah, masing-masing dengan tujuan dan fungsi khususnya; badan mengikuti jalur khusus untuk mencipta setiap jenis. Terdapat perbezaan nuansa bergantung pada matlamat akhir, tetapi proses mengikuti kerangka asas yang sama tidak peduli apa. Dalam kebanyakan kes proses bermula dengan sel stem sebagai asas, dan pertumbuhan berlaku dari sana.

Kursus darah melalui hampir semua bahagian badan, dan sel-sel mati dan umur cukup kerap – walaupun pada orang dan haiwan dianggap muda oleh kebanyakan langkah lain. Penciptaan dan penciptaan ini adalah sebahagian daripada kesihatan darah yang normal, dan merupakan salah satu cara agar sel-sel kekal aktif dan dapat membawa nutrien dan zarah-zarah lain dengan cekap dan berkesan.

Tubuh mencipta sel darah baru di berbagai lokasi bergantung pada usia seseorang. Semasa perkembangan janin, hematopoiesis berlaku di hati, limpa dan sumsum tulang. Selepas kelahiran dan melalui pembangunan, sumsum tulang mengambil alih sebagai tapak pembentukan sel darah utama, dan oleh dewasa, proses itu kebanyakannya diselaraskan ke beberapa tapak utama. Ini termasuk tengkorak, sternum, vertebra di dalam tulang belakang, pelvis, dan tulang paha atas.

Dalam hampir semua kes penciptaan sel darah bermula dengan sel stem. Sel stem juga dirujuk sebagai sel pluripoten, dan mereka sering dianggap sebagai salah satu “blok bangunan” kehidupan kerana betapa pentingnya mereka dalam menentukan pertumbuhan dan perkembangan masa depan. Setiap sel pluripotent berfungsi untuk membentuk sama ada sel-sel batang baru atau sel-sel prekursor yang akhirnya akan membentuk jenis sel darah tertentu.

Apabila sel stem pluripotent membentuk sel prekursor, yang merupakan permulaan proses penciptaan sel darah, ia biasanya mengambil satu daripada lima bentuk. Khususnya, sel darah biasanya dikelaskan sebagai eritrosit, monosit, limfosit, granulosit, atau platelet. Granulosit juga dibahagikan kepada tiga jenis sel darah iaitu neutrofil, basofil dan eosinofil. Setiap jenis sel darah mempunyai fungsi tertentu yang melindungi tubuh dan membantunya berfungsi dengan lebih lancar.

Erythrocytes, misalnya, adalah sel darah merah yang bertanggungjawab untuk membawa oksigen ke tisu badan dari jantung dan paru-paru. Monosit dan limfosit penting untuk melindungi daripada virus dan bakteria yang menyerang. Granulosit juga penting untuk sistem imun, bergerak ke tapak jangkitan untuk mengambil toksin dan sel asing. Platelet diperlukan untuk darah beku dan mengumpul di tapak pendarahan untuk bergumpal bersama.

Orang yang sihat biasanya mempunyai proses untuk memastikan bahawa mereka mempunyai jumlah yang mencukupi setiap jenis sel, dan juga untuk memastikan sel-sel seimbang secara seimbang antara satu sama lain. Apabila jangkitan ada, contohnya, atau dalam kes kecederaan atau trauma, sel-sel tertentu perlu ditingkatkan – tetapi ada juga yang perlu dilakukan pemeriksaan di tempat untuk membawa kembali keadaan semula apabila ancaman telah berlalu. Tahap sel-sel darah yang rendah atau tinggi biasanya boleh merosakkan kesan pada badan. Salah satu matlamat utama hematopoiesis dari perspektif ini adalah untuk memastikan segala-galanya stabil, dan untuk menambah jenis sel tertentu seperti yang diperlukan.

Sumsum tulang juga mengandungi koleksi sel stem yang boleh berfungsi untuk membuat lebih banyak sel-sel darah apabila diperlukan, terutamanya jika tubuh sedang dalam krisis. Rizab ini bertindak sejenis seperti gudang sel kurang lebih “neutral” yang boleh dipanggil dan diaktifkan apabila diperlukan. Sel-sel yang disimpan dalam sumsum biasanya boleh menjadi hampir mana-mana jenis sel darah, bergantung pada apa yang diperlukan dan di mana. Sebahagian daripada proses hematopoiesis adalah untuk badan untuk terus mencipta batang baru serta sel-sel prekursor. Dengan cara ini, badan menubuhkan mekanisme pertahanan sendiri untuk bertindak balas semasa sakit.