apakah hati berlemak?

Hati berlemak adalah keadaan di mana hati mengumpul lebihan lemak. Hidung secara semula jadi mengandungi beberapa lemak. Sekiranya pengumpulan lemak lebih daripada 10% daripada jumlah berat hati, bagaimanapun, ini dianggap sebagai hati berlemak. Kadang-kadang, keadaan ini mungkin tidak mengakibatkan komplikasi perubatan, tetapi ini tidak selalu berlaku.

Salah satu komplikasi yang mungkin berlaku ialah steatohepatitis, yang merupakan keradangan hati. Ini boleh mengakibatkan kerosakan hati. Sakit yang rosak mungkin menjadi keras dan parut, yang merupakan keadaan yang dikenali sebagai sirosis. Cirrhosis boleh menjadi keadaan perubatan yang serius yang boleh mengakibatkan kegagalan hati. Pesakit dengan kegagalan hati yang tidak dirawat mungkin mengalami bengkak otak, gangguan pendarahan, dan jangkitan.

Keadaan ini tidak akan menyebabkan sebarang gejala secara langsung, namun gejala akibat kerosakan hati mungkin menjadi nyata. Jika kerosakan kepada hati menjadi teruk, yang mungkin mengambil masa bertahun-tahun, pesakit mungkin mengalami keletihan, ketidakselesaan perut, dan penurunan berat badan. Sesetengah pesakit juga mungkin mempunyai kekeliruan dan kelemahan umum.

Terdapat dua jenis umum hati berlemak. Sekiranya keadaan itu disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol, ia dirujuk sebagai hati berlemak alkohol. Apabila keadaan itu disebabkan oleh faktor lain, ia dipanggil penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD).

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh lebih daripada satu faktor. Penyalahgunaan alkohol sering menyebabkannya. Diet yang berlebihan tinggi lemak boleh membantu menyumbang kepada keadaan, bagaimanapun, ia tidak boleh menjadi satu-satunya penyebabnya. Malnutrisi dan penurunan berat badan yang cepat mungkin juga faktor penyumbang. Keadaan perubatan lain juga boleh dikaitkan dengan ini, seperti diabetes, rintangan insulin, dan obesiti.

Diagnosis mungkin bersampingan, kerana ia tidak menyebabkan gejala dengan sendirinya. Lebih berkemungkinan, pesakit akan menjalani ujian darah untuk sebab-sebab lain, dan doktor mungkin akan mengalami kelainan. Doktor juga boleh menemui hati yang diperbesar semasa ujian fizikal. Pesakit mungkin perlu menjalani ujian tambahan, seperti x-ray atau ultrasound. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor juga perlu mengambil biopsi hati, atau sampel kecil tisu, untuk menguji.

Tiada rawatan standard untuk keadaan ini. Sebaliknya, pelan rawatan bergantung kepada faktor-faktor yang menyebabkan keadaan itu. Jika keadaan itu disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol, pesakit perlu mengambil langkah untuk berhenti minum. Lazimnya, kira-kira enam minggu menjadi sedar adalah cukup untuk hati untuk mengurangkan kandungan lemaknya.

Sekiranya pesakit berlebihan berat badan atau obes, seorang doktor boleh membantu pesakit mengembangkan pelan diet rendah lemak untuk menurunkan berat badan dengan selamat. Latihan tetap juga boleh membantu mengurangkan keadaan ini. Sekiranya pesakit mempunyai kolesterol darah yang tinggi, dia boleh dirawat ubat kolesterol. Pesakit yang sedang dalam proses penyembuhan hati mereka harus menjalani pemeriksaan kesihatan secara teratur untuk menilai kemajuan.