apakah groshong & undefinedundefinedreg; kateter?

Kateter Grosung® adalah tiub berongga kecil yang dimasukkan ke dalam urat besar tepat di bawah tulang selangka. Jenis kateter ini boleh digunakan untuk terapi intravena dan infus jangka panjang. Kateter intravena ini juga boleh digunakan untuk menarik darah.

Catheter Groshong® biasanya dimasukkan ke dalam bilik operasi. Akhir tumpul dimasukkan ke dalam urat besar yang terletak tepat di bawah tulang selangka. Catheter kemudian diulirkan ke bawah beberapa inci sehingga hujungnya terletak tepat di atas jantung dalam vena yang disebut vena cava unggul. Akhir yang bertentangan dengan kateter adalah terowongan sekitar tiga hingga empat sentimeter (1.18 hingga 1.57 inci) di bawah permukaan kulit. Cubaan kecil dibuat untuk membolehkan kateter keluar dari bahagian hadapan dada.

Selepas kateter diletakkan, doktor boleh meletakkan beberapa jahitan di tapak keluar untuk membantu memegangnya. Jahitan ini boleh dikeluarkan dalam masa dua hingga tiga minggu. Kateter mempunyai cuff yang unik pada bahagian tiub yang terowong di bawah kulit. Cuff ini mengandungi gabungan kolagen khas yang mempromosikan tisu ingrowth. Ini bermakna tisu manusia akan benar-benar berkembang menjadi cuff untuk membantu memegang kateter di tempatnya.

Individu mungkin memerlukan kateter Groshong® untuk pelbagai sebab. Tujuan kateter intravena adalah untuk memberikan akses vena pada individu yang tidak lagi mempunyai akses vena yang baik pada lengannya. Catheters Groshong® boleh tinggal di tempat selama berbulan-bulan dan kadang-kadang bertahun-tahun. Individu yang mesti mendapatkan kemoterapi, pemindahan darah yang kerap, atau pengambilan darah yang kerap boleh mendapat manfaat daripada jenis kateter ini.

Terdapat risiko yang berkaitan dengan catheter Groshong®. Jangkitan pada tapak keluar dan pendarahan boleh berlaku dalam beberapa kes. Kadang-kadang, seseorang mungkin mengalami denyutan jantung yang tidak teratur kerana hujung kateter sangat dekat dengan jantung. Sekiranya ini berlaku, doktor boleh menyesuaikan semula kateter.

Satu lagi risiko yang berkaitan dengan kateter intravena ini adalah embolisme udara. Ini berlaku apabila sejumlah besar udara disuntik ke kateter. Air yang disuntik ke dalam vena boleh menyebabkan seseorang mengalami kesakitan dada dan sesak nafas. Ini adalah kecemasan perubatan dan memerlukan rawatan segera.

Apabila kateter Groshong® tidak lagi diperlukan, ia boleh dikeluarkan dengan mudah oleh kakitangan penjagaan kesihatan yang berkelayakan. Kateter dikeluarkan dengan menarik perlahan pada tiub protruding. Catheter harus berpisah dari tisu yang memegangnya. Jika kateter tidak berpisah dari tisu, penyingkiran pembedahan mungkin diperlukan.