Apakah gonorea tekak?

Gonorrhea adalah penyakit kelamin yang boleh menjejaskan alat kelamin, rektum, serviks, dan kawasan lisan, termasuk tekak. Ia disebabkan oleh bakteria yang boleh menjangkiti lelaki dan wanita. Walaupun penyakit ini menyebabkan pelbagai gejala, gonorrhea pharyngeal dapat menyebabkan sakit tekak. Juga dipanggil gonorea tekak, gonorea pharyngeal adalah salah satu jenis gonorrhea yang paling ketara.

Seperti semua kes penyakit ini, gonorrhea pharyngeal disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae. Adalah difikirkan bahawa gonorea tekak sukar disebarkan atau dihantar. Gonorea lisan, sebaliknya, juga boleh menyakitkan dan diketahui menyebarkan jangkitan lanjut ke seluruh tubuh. Tonsilitis adalah satu lagi kesan yang diketahui.

Di mana pun gonorea pertama dikontrakkan pada badan, ia tidak sepatutnya tidak dirawat. Seperti penyakit berjangkit lain, gonorrhea boleh merebak melalui badan dan boleh dihantar kepada orang lain. Gonorrhea, atau “tepukan,” juga boleh menyakitkan.

Gonorrhea yang menjejaskan tekak boleh dikesan selepas beberapa soalan dan ujian oleh seorang profesional perubatan. Seorang doktor amalan keluarga, pakar ginekologi, atau profesional kesihatan seksual akan dapat mendiagnosis kes. Sekali seseorang mengesyaki dia mungkin dijangkiti gonorea tekak, dia harus segera melihat seorang profesional perubatan. Tenggorokan sakit dan kelenjar getah bengkak adalah biasanya satu-satunya gejala, dan ini mungkin berlaku selepas melakukan seks oral. Gonorrhea yang menjejaskan kemaluan dan rektum biasanya akan disertai dengan gatal-gatal, nanah, dan kencing yang menyakitkan.

Satu siri soalan mengenai kesihatan seksual dan sejarah seseorang akan ditanya. Jika penyedia penjagaan kesihatan percaya jangkitan gonorea faring mungkin, dia mungkin akan mengambil sampel swab dari tekak, yang kemudian akan diuji di bawah mikroskop untuk budaya gonokokal. Jika bakteria tidak dijumpai, mungkin pesakit hanya mempunyai tekak strep.

Jangkitan gonorea secara amnya disebarkan secara seksual, walaupun ibu juga boleh memancarkan bakteria pada bayi mereka semasa bersalin. Bayi gonorrhea biasanya memberi kesan kepada mata yang paling drastik. Apabila ini berlaku, bayi boleh ditinggalkan dengan neonatoru ophthalmia, yang juga dikenali sebagai konjungtivitis neonatal. Dalam kes sedemikian, kelopak mata bayi yang dijangkiti bengkak dengan jangkitan bakteria. Jika titisan mata erythromycin yang betul tidak diberikan kepada bayi yang baru lahir tidak lama selepas kelahiran, bayi itu mungkin menjadi buta.