apakah gingivitis?

Gingivitis adalah sejenis penyakit periodontal. Penyakit periodontal adalah jangkitan atau keradangan gusi, ligamen, tulang dan saraf yang mengelilingi gigi. Perkataan periodontal bermaksud ‘mengelilingi gigi’. Setiap gigi tertanam dalam gusi atau gingiva dan dilekatkan pada tulang oleh tisu. Penyakit periodontal adalah keadaan yang serius yang boleh membawa kepada kehilangan gigi utama.

Penyakit periodontal adalah penyakit berkaitan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Penyakit ini boleh mengakibatkan pemusnahan tulang dan tisu yang memegang gigi. Gingivitis adalah bentuk penyakit periodontal paling ringan. Ia disebabkan oleh kebersihan mulut yang buruk, yang membawa kepada pembentukan plak.

Ada faktor lain yang boleh menyebabkan gingivitis, termasuk merokok, penuaan dan diabetes. Mungkin juga terdapat kecenderungan genetik terhadap gingivitis, dan keadaan seperti tekanan, kehamilan, penyalahgunaan bahan dan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan penyakit ini. Bakteria dalam plak gigi merengsa gusi dan menyebabkan jangkitan.

Apabila sistem pertahanan imun tubuh anda bertentangan dengan bakteria, gusi menjadi radang. Gingivitis biasanya tidak menimbulkan rasa sakit atau ketidakselesaan. Kerana tidak ada kesakitan yang terlibat, adalah penting untuk mengenali gejala, seperti gusi merah, bengkak yang mungkin berdarah dengan mudah. Mungkin juga terdapat pemisahan gusi di mana jangkitan telah ditetapkan.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan akhirnya akan menjejaskan akar gigi. Plak sepanjang gusi dan akar gigi akan dijangkiti. Terdapat juga jenis gingivitis yang dipanggil mulut parit. Dengan jangkitan ini, pendarahan berat gusi berlaku. Ini adalah jangkitan bakteria, tetapi tidak berjangkit.

Rawatan untuk mulut parit termasuklah bekas cecair antibiotik dan penyingkiran gigi dari gigi. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan gusi mungkin diperlukan. Gingivitis boleh dicegah dalam kebanyakan kes dengan memberus gigi dan menghidupkan flos selepas setiap hidangan. Satu gigi profesional yang dibersihkan setiap enam bulan juga merupakan strategi pencegahan yang hebat. Jika penyebab gingivitis adalah penyakit, maka hanya doktor gigi anda boleh merawatnya.