apakah gerak niat niat?

Gegaran niat adalah pergerakan sukarela tangan yang dikaitkan dengan pergerakan sengaja. Ia dikenali sebagai gegaran niat kerana ia berlaku apabila orang terlibat dalam pergerakan yang bertujuan, bukannya gegaran berehat, di mana tangan goncang walaupun seseorang tidak bermaksud untuk memindahkannya. Keadaan ini biasanya merupakan tanda masalah dalam otak, dan ia tidak jinak. Apabila gegaran berkembang, pesakit perlu dinilai oleh pakar neurologi.

Gegaran ini sangat mudah ditemui. Apabila pesakit menyelesaikan gerakan yang bertujuan, seperti mencapai buku, tangan akan mengalami gegaran yang sangat luas dan perlahan. Ini boleh membuat sukar untuk memahami sasaran secara tepat, kerana perkara-perkara tidak akan tercapai sama seperti pesakit melengkapkan pergerakan. Otak, yang digunakan untuk menentukur untuk situasi apabila kawalan motor halus hadir, tidak boleh menyesuaikan diri dengan gegaran yang disebabkan oleh gegaran niat.

Ini berlaku apabila bahagian cerebellum, sebahagian daripada otak yang terlibat dalam peraturan pergerakan, rosak. Orang ramai boleh membuat pendaratan niat kerana luka seperti kerosakan yang disebabkan oleh strok dan tumor. Alcoholics kadang-kadang mengalami gegaran niat, dan gejala ini boleh dikaitkan dengan pelbagai sklerosis dan gangguan lain yang diketahui menyebabkan luka otak. Pengurusan gegaran ini boleh mencabar, kerana kerosakan yang mendasari tidak dapat diperbaiki.

Dalam penilaian perubatan, sejarah pesakit boleh dikaji semula untuk faktor risiko, dan kajian pencitraan otak dapat diambil untuk melihat apa yang terjadi di dalam otak. Pembedahan mungkin merupakan pilihan rawatan untuk merawat masalah seperti tumor. Ubat juga boleh berguna untuk mencegah kerosakan selanjutnya ke otak. Orang-orang dengan gegaran ini kadang-kadang mendapat manfaat daripada terapi fizikal untuk membantu mereka mengembangkan kawalan motor sebanyak mungkin.

Pesakit dengan gegaran yang teruk boleh mendapat manfaat daripada alat bantuan yang direka untuk membantu orang yang tidak dapat menggunakan tangan dengan mudah. Elektronik dengan butang yang diperbesarkan, alat untuk membantu dengan berpakaian, dan perkara seperti kutleri dan pen yang direka dengan pemegang genggam yang besar dan mudah boleh membantu. Sesetengah peranti ini boleh disediakan oleh organisasi yang diasaskan untuk membantu orang yang mengalami gangguan neurologi, dan kadang-kadang dilindungi oleh insurans apabila orang dapat menunjukkan bahawa mereka perlu. Orang yang bimbang tentang kos boleh berbincang dengan doktor atau ahli terapi pekerjaan tentang pilihan dalam komuniti mereka untuk mengakses bantuan kewangan dan sumbangan peralatan percuma.