apakah gel glucosamine?

Gel Glucosamine menyediakan kaedah alternatif untuk mentadbir suplemen yang popular. Bahan ini digabungkan dengan sejenis minyak, biasanya satu yang mudah digabungkan ke dalam kulit, sehingga dapat diterapkan langsung ke daerah yang menyakitkan dan bukannya diambil secara lisan. Ia biasanya digunakan untuk mengurangkan kesakitan sendi yang berpunca daripada degenerasi tulang rawan. Keselamatan dan keberkesanan suplemen glukosamin, termasuk dalam bentuk gel, masih dibahaskan oleh orang-orang dalam profesion perubatan.

Terdapat beberapa manfaat yang diklaim glukosamin. Yang utama dikatakan sebagai pencegahan degenerasi rawan pada sendi, terutama pada mereka yang terkena osteoartritis. Ia juga dikatakan membantu mengurangkan kesakitan yang berkaitan dengan keadaan berlebihan, seperti tendinitis lutut dan kecederaan yang berkaitan dengan sukan.

Kebanyakan suplemen glukosamin diambil secara lisan. Gel glucosamine, bagaimanapun, digunakan terus ke kulit. Keuntungan gel glucosamine yang diandaikan ialah ia boleh disapu secara langsung ke sendi, yang bermaksud lebih banyak bahan mencapai bahagian-bahagian tubuh yang dipengaruhi oleh arthritis atau keadaan yang menyakitkan yang lain. Glukosamin biasanya digabungkan dengan sejenis minyak, sering minyak mentol, jadi ia dapat dengan mudah diterapkan pada kulit.

Gel glucosamine juga kadang-kadang digunakan untuk urutan, sama ada dengan urut urut atau melalui urut sendiri. Ini dapat membantu mengurangkan keradangan sambil meningkatkan kesihatan otot dan tisu lain. Jenis gel membuat perbezaan besar sama ada ia sesuai untuk urutan, bagaimanapun. Kebanyakan jenis gel direka untuk menggabungkan dengan cepat kulit, yang tidak sesuai untuk urut panjang.

Terdapat beberapa ujian klinikal untuk menilai sejauh mana glukosamin berkesan untuk mengurangkan kerosakan kepada sendi, tetapi terdapat laporan bercanggah. Sesetengah ujian telah menyaksikan pengurangan kerosakan bersama, sementara yang lain telah mendapat sedikit manfaat. Atas sebab ini, pada tahun 2011, masih ada perdebatan di kalangan para saintis dan doktor tentang sama ada glukosamin perlu disyorkan kepada pesakit. Kebanyakan percubaan ini telah mengkaji tablet glukosamin lisan, namun, bukannya gel.

Kajian juga telah dilakukan untuk menilai keselamatan glukosamin. Walaupun kebanyakan kajian tidak menemui banyak masalah selagi dos yang disyorkan tidak melebihi, ada beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ia mungkin berbahaya pada dos yang lebih tinggi. Atas sebab ini, bukanlah idea yang baik untuk mengambil suplemen secara lisan semasa juga menggunakan gel glucosamine tanpa terlebih dahulu merujuk kepada doktor.