Apakah gastritis antral?

Antral gastritis adalah gangguan autoimun yang memberi kesan kepada sistem pencernaan. Ia menyebabkan pelbagai gejala umum, seperti senak, gas, dan loya. Ia lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua, tetapi sesiapa sahaja mungkin didiagnosis dengan keadaan ini. Ia biasanya disebabkan oleh pembentukan bakteria di dalam perut, tetapi ia juga mungkin disebabkan oleh jangkitan virus, kecederaan pada perut, tekanan melampau, atau beberapa ubat.

Gejala gastritis antral biasanya bermula dengan keradangan di bahagian bawah perut yang disebut antrum. Ini adalah bahagian perut yang membebaskan kandungan perut ke dalam usus. Apabila antrum perut menjadi radang, individu yang terjejas mungkin mengalami senak, mual, dan gas, di kalangan ketidakselesaan perut umum yang lain.

Gejala utama untuk jenis gastritis ini adalah senak. Peradangan perut yang dikaitkan dengan gangguan ini memberi kesan kepada pencernaan dan cara perutnya dikosongkan ke dalam usus tubuh. Apabila keradangan berlaku, ia boleh menyebabkan perasaan membakar dalam perut, atau masalah pencernaan, kerana makanan tidak dicerna dengan betul.

Ramai individu yang terjejas mengalami loya juga. Apabila lapisan perut menjadi meradang, seseorang biasanya menjadi mual, walaupun tidak ada makanan di perutnya. Mual ini boleh menjadi sangat teruk dan sebenarnya mungkin termasuk sejumlah kecil darah, jika keadaan itu tidak dirawat.

Ia tidak biasa bagi seseorang yang terjejas oleh keadaan ini untuk mengalami gas atau perubahan dalam najisnya. Oleh kerana makanan di dalam perut tidak dicerna dengan betul, ia boleh menyebabkan pembentukan gas. Gas-gas boleh menyebabkan kembung perut, kembung, dan ketidakselesaan umum. Adalah mungkin untuk najis menjadi gelap dan tar seperti juga.

Untuk menentukan rawatan yang betul dari gastritis antral, adalah penting bagi doktor perubatan untuk memahami apa yang menyebabkan masalah ini. Sebagai contoh, jika gastritis disebabkan oleh jangkitan bakteria, seorang doktor perubatan boleh merawat jangkitan dengan antibiotik untuk mengelakkan penyakit berulang. Dia juga boleh menetapkan antacids untuk mengurangkan gejala sehingga bakteria tidak lagi menyebabkan keradangan.

Menariknya, ramai yang tidak menyedari bahawa mereka dipengaruhi oleh gastritis antral sehingga keadaan menjadi lebih teruk. Dalam kebanyakan kes, orang mengambil antacid over-the-counter untuk mengurangkan gejala. Apabila mereka mula mengalami masalah pencernaan, gas, loya, atau najis yang gelap, seorang doktor mungkin terlibat dalam rawatan penyakit ini. Di samping itu, individu yang terjejas mungkin juga didiagnosis apabila mereka mempunyai prosedur endoskopi untuk masalah kesihatan yang lain.