apakah flucloxacillin?

Flucloxacillin adalah ubat antibiotik yang boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat jangkitan Staphylococcus tertentu, termasuk jangkitan kulit, tulang, dan paru-paru. Ubat ini berada dalam kelas penisilin dan orang tidak boleh mendapatkannya tanpa preskripsi. Ini melindungi keselamatan pesakit dan mengurangkan ketahanan antibiotik dalam bakteria dan organisma lain dengan memastikan orang hanya mengambil ubat ini apabila mereka benar-benar perlu. Pesakit ubat ini harus memastikan untuk menjalani rawatan penuh, walaupun mereka mula berasa lebih baik.

Ubat ini berfungsi melawan spektrum sempit bakteria Gram positif. Ia adalah antara sekumpulan ubat yang dikenali sebagai antibiotik beta-lactam kerana mereka tidak sensitif terhadap beta-laktam, enzim yang boleh menghasilkan bakteria untuk menentang terapi antibiotik. Sekiranya pesakit mempunyai jangkitan yang tidak menunjukkan tindak balas terhadap ubat antibiotik biasa, antibiotik beta-laktam boleh menjadi sebahagian daripada rawatan, kerana ia akan berkesan walaupun terhadap bakteria menggunakan enzim ini dalam pertahanan mereka.

Pesakit boleh mengambil flukloxacillin secara lisan atau suntikan. Tempoh kursus rawatan berbeza-beza, bergantung kepada jenis jangkitan dan keadaan, dan sesetengah pesakit boleh mengambilnya untuk profilaksis sebelum atau selepas pembedahan, dengan matlamat mencegah jangkitan. Antibiotik berfungsi dengan menyerang proses penggunaan bakteria untuk mensintesis dinding sel. Tanpa dinding sel, bakteria tidak dapat bertahan. Kadar pertumbuhan akan perlahan dan organisma lama akan mula mati, menyebabkan jangkitan akan berakhir.

Kesan sampingan flucloxacillin yang paling biasa adalah gangguan pencernaan. Pesakit mungkin berasa lelah dan boleh mengalami cirit-birit dan muntah. Sekiranya gejala-gejala ini adalah tahap yang rendah, mereka mungkin tidak menjadi punca utama untuk menjadi perhatian, tetapi jika pesakit mula mengalami sakit perut yang teruk dan kesan sampingan yang tidak dapat dikawal, mungkin perlu mempertimbangkan alternatif. Pesakit juga boleh mengalami alahan, dan tidak harus mengambil ubat ini jika mereka mempunyai sejarah tindak balas buruk terhadap penisilin lain.

Orang boleh menyimpan flucloxacillin mereka di tempat yang sejuk dan kering di luar jangkauan ahli keluarga lain. Adalah penting untuk mengambil ubat pada masa yang sama setiap hari dan mengikut arahan dos dengan teliti. Jika orang terlepas dos, mereka harus membuatnya, kecuali jika ia hampir kepada masa untuk dos seterusnya. Dalam kes di mana flukloxacillin ditelan oleh haiwan kesayangan, pesakit boleh memanggil doktor haiwan mereka untuk mendapatkan nasihat mengenai apa yang perlu dilakukan. Mereka harus mempunyai maklumat dosis yang tersedia supaya doktor haiwan boleh menentukan sama ada haiwan itu dalam bahaya.