apakah fibroid submucosal?

Fibroid submucosal adalah tumor bukan kanser yang berkembang di lapisan dalaman rahim, yang merupakan kawasan di bawah lapisan rahim, atau endometrium. Seperti jenis fibroid lain, fibroid submucosal boleh berkembang tanpa menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka tumbuh cukup besar untuk menyebabkan ketidakselesaan dan masalah lain. Sesetengah fibroid ini juga membentuk formasi seperti tangkai.

Apabila fibroid submucosal berkembang menjadi besar, mereka boleh menyebabkan beberapa tanda-tanda berkaitan haid. Sebagai contoh, jenis fibroid ini boleh menyebabkan seorang wanita tidak hanya berdarah berat semasa kitaran haidnya tetapi juga berdarah pada masa antara haid. Gejala-gejala ini berlaku kerana fibroid menjejaskan lapisan rahim, meningkatkan kawasan permukaannya dan menghasilkan lebih banyak lapisan untuk menumpahkan semasa kitaran haid.

Sesetengah wanita dengan fibroid submucosal melepasi bekuan besar yang menyebabkan kesakitan kerana mereka melepasi serviks, yang merupakan leher rahim. Menstruasi yang berpanjangan juga boleh berlaku, bertahan melebihi tempoh normal tempoh. Sebagai contoh, sesetengah wanita mungkin berdarah selama seminggu atau lebih dalam tempoh normal mereka. Wanita sering mengalami kekejangan rahim yang teruk juga, kerana rahim merawat fibroid submucosal sebagai objek asing dan cuba menggunakan kontraksi untuk memaksanya keluar. Dalam sesetengah kes, kesakitan dari kontraksi ini telah dibandingkan dengan sakit buruh.

Seorang wanita dengan fibroid submucosal juga mungkin menghadapi masalah apabila cuba mempunyai bayi. Bergantung pada di mana fibroid terletak, ia boleh membuat sukar bagi telur yang disenyawakan untuk dimasukkan ke dalam lapisan rahim. Fibroid ini mungkin menyebabkan wanita mengalami keguguran. Malah, sesetengah fibroid submucosal juga boleh menyebabkan tiub fallopian, tiub melalui telur bergerak ke rahim, menjadi tersumbat, mengganggu pertemuan telur dan sperma. Wanita dengan jenis fibroid ini mungkin lebih berdarah dengan ketidaksuburan daripada mereka yang mempunyai jenis fibroid yang lain.

Rawatan fibroid submucosal bergantung kepada beberapa faktor, termasuk ukurannya, gejala yang menyebabkannya dan sama ada atau tidak wanita yang terjejas adalah usia melahirkan anak dan ingin mempunyai anak. Rawatan perubatan boleh digunakan untuk memberikan bantuan gejala sementara. Pembedahan biasanya pilihan rawatan paling berkesan untuk wanita dengan jenis fibroid ini. Pilihan pembedahan termasuk membuang rahim atau hanya fibroid. Daripada pembedahan, doktor boleh melakukan prosedur yang menghalang aliran darah ke fibroid, menyebabkan mereka mati.