apakah facetectomy?

Facetectomy adalah prosedur pembedahan invasif yang dilakukan untuk melegakan tekanan pada saraf tulang belakang. Mampatan saraf boleh menyebabkan sakit berseri yang ketara dan kehilangan mobiliti, dan pembedahan sering menjadi satu-satunya pilihan untuk mengurangkan gejala. Prosedur ini melibatkan mendedahkan vertebra terjejas dan mengeluarkan satu atau kedua-dua sendi facet yang menggosok terhadap saraf. Apabila dilakukan oleh pakar bedah berpengalaman, facetectomy adalah pembedahan berisiko rendah dan kebanyakan pesakit mempunyai hasil yang sangat baik.

Setiap vertebra mengandungi dua sendi facet yang membolehkan pergerakan tulang belakang. Mereka membantu orang membongkok ke hadapan, berdiri lurus, dan berputar ke kiri dan ke kanan. Kecederaan serius pada tulang belakang dan gangguan degeneratif yang berkaitan dengan usia adalah punca utama masalah masalah. Jika tisu rawan di sekitar sendi erod atau air mata, tulang boleh menggosok bersama dan memampatkan saraf yang mendasari. Matlamat facetectomy adalah dengan sepenuhnya menghilangkan satu atau lebih aspek untuk mengekalkan fungsi saraf.

Beberapa ujian diagnostik dan rawatan tidak invasif ditadbir sebelum mempertimbangkan prosedur ini. X-ray diambil untuk mencari unsur-unsur yang tidak jelas dan protrusion tulang yang luar biasa. Untuk menentukan tapak kerosakan saraf yang tepat, seorang pakar menyuntik pewarna neon dan anestetik tempatan ke kawasan tulang belakang yang paling menyakitkan. Jika anestetik itu melegakan kesakitan pesakit, x-ray diambil untuk melihat dengan tepat di mana pewarna itu terletak. Facetectomy diperlukan jika terapi fizikal, terapi haba, dan penghilang rasa sakit gagal memperbaiki keadaan pesakit.

Dalam kebanyakan kes, pesakit diberikan anestetik umum sebelum prosedur. Dengan pesakit di perutnya, selak kecil dibuat di atas permukaan yang terkena dan kulit, otot, dan ligamen tisu dipegang dengan pengapit. Pakar bedah kemudian menggunakan tulang melihat atau gerudi untuk berhati-hati mengukir bahagian dari segi yang terletak di atas saraf terkompresi. Seksyen yang lebih dalam mengenai tisu tulang yang dipanggil lamina juga boleh dikeluarkan. Selepas mengesahkan bahawa saraf tidak rosak, luka pembedahan boleh disapu dan berpakaian.

Pesakit biasanya perlu tinggal di hospital selama beberapa hari selepas facetectomy supaya doktor dapat memantau pemulihan. X-ray juga diambil untuk memastikan tulang belakang stabil. Pakar membantu pesakit berdiri, bengkok, dan berjalan dengan ringan dan bertanya sama ada sakit saraf masih wujud. Kebanyakan orang diarahkan untuk berehat beberapa minggu sebelum cuba kembali ke aktiviti fizikal. Sesi susulan dengan ahli terapi fizikal dan doktor tulang belakang adalah penting dalam beberapa bulan selepas pembedahan untuk memastikan pemulihan penuh.