apakah enema udara?

Enema udara adalah sejenis rawatan di mana udara disuntik ke dalam usus dan rektum. Doktor melakukan enema jenis ini terutamanya untuk mendiagnosis masalah dengan saluran pencernaan. Dalam penggunaan enema rumah, rawatan boleh dilakukan oleh mereka yang mencari tekanan bantuan dalam usus besar yang disebabkan oleh sembelit.

Apabila enema jenis ini dilakukan sebagai prosedur perubatan, ia biasanya dilakukan pada kanak-kanak yang mengalami keadaan yang dikenali sebagai intussusception. Gangguan perubatan adalah keadaan yang mengancam nyawa di mana sebahagian daripada usus usai, atau menolak, ke kawasan bersebelahan. Halangan usus, demam, keradangan, dan kejutan boleh terjadi dengan intussusception. Sekiranya keadaan ini disyaki, enema udara boleh digunakan untuk mengambil sinar-X dari usus besar supaya sebarang masalah dapat dilihat.

Enema udara boleh dilakukan dengan sendirinya, bagaimanapun, dalam keadaan perubatan, sebaliknya enema barium enema boleh dilakukan. Barium adalah cecair susu putih yang digunakan sebagai agen yang berbeza. Tiub enema pelincir diletakkan di rektum untuk menolak campuran barium ke dalam kolon dan rektum. Campuran lapisan organ, membolehkan kontur kolon menjadi lebih jelas dilihat di bawah sinar-X. Udara kemudiannya diperkenalkan, mewujudkan latar belakang gelap yang membolehkan imej yang lebih bersih garis besar kolon.

Pesakit akan dipindahkan ke jawatan yang berbeza untuk membantu menyebarkan cecair di seluruh kolon. Setelah keadaan disahkan, udara tambahan boleh ditolak ke dalam rektum, memaksa usus prolapsed kembali ke kedudukannya yang sesuai. Selepas peperiksaan, pesakit boleh pergi ke bilik mandi untuk mengeluarkan larutan barium. Kajian kontras udara yang double kemudian boleh dilakukan. Menggunakan sinaran tambahan X, prosedur memasukkan sejumlah kecil udara kembali ke rektum untuk mengambil imej kolon kosong.

Biasanya, intussusception dapat dihidupkan semula oleh jenis enema ini. Walau bagaimanapun, jika pembedahan usus telah berlaku, pembedahan adalah satu-satunya rawatan yang tersedia. Pada orang dewasa, enema perubatan juga boleh digunakan untuk memeriksa keabnormalan, seperti polip yang mungkin menunjukkan kanser kolorektal.

Apabila enema dilakukan di rumah, enema mandi dianggap jenis yang paling mudah dilakukan dan paling tidak mungkin menyebabkan komplikasi tambahan oleh pengguna enema yang kerap. Sesetengah individu, bagaimanapun, melakukan enema udara sebagai satu bentuk pembersihan kolon. Prosedur ini boleh diselesaikan dengan mengeluarkan hos dari beg enema. Pengguna kemudian meletakkan satu hujung hos ke dalam rektum dan ujung yang lain ke dalam mulut dan meniup untuk menyebabkan rektum dipenuhi dengan udara. Satu suntikan gaya pam atau enema mentol juga boleh digunakan untuk menolak udara dan bukannya air ke dalam kolon.

Sama ada dilakukan di rumah atau dalam keadaan perubatan, enema udara boleh menyebabkan kekejangan dan kembung. Walaupun jarang, prosedur juga boleh menyebabkan usus berlubang. Kebimbangan di kalangan profesional penjagaan kesihatan adalah kekurangan bukti yang menyokong penggunaan enema udara di luar persekitaran perubatan. Untuk memastikan prosedur itu selamat dan perlu, individu mungkin ingin mendapatkan nasihat doktor sebelum menjalankan prosedur di rumah.