apakah embolisme septik?

Tubuh manusia dapat mengalami banyak jenis embolisme, yang tersekat pada aliran darah oleh suatu objek yang menempati saluran darah. Tidak boleh dikelirukan dengan trombus, yang merupakan istilah yang diberikan kepada bekuan darah pegun, embolus boleh menjadi gumpalan kecil, gelembung udara atau plak di antara objek lain, dan ia boleh mengembara melalui kapal ke bahagian lain badan. Apabila embolisme disebabkan oleh tisu yang dijangkiti, ia dikenali sebagai embolisme septik, yang juga dikenali sebagai embolisme arteri, dan gejala sering dikelirukan untuk keadaan lain, seperti nodul limfa yang meradang. Gejala termasuk nanah di mana jangkitan pada mulanya berlaku, kebas dan kadang-kadang sawan.

Salah satu gejala utama embolisme septik adalah penampilan nanah dan keradangan. Tisu yang dijangkiti adalah perkara biasa di sekitar lokasi intravena atau pembedahan, terutama di sekitar urat dan saluran darah yang lain. Sistem imun bertindak balas terhadap bakteria yang memasuki badan di tapak. Malangnya, kepingan tisu yang dijangkiti boleh pecah dari kawasan itu dan mengembara melalui kapal sehingga mereka akhirnya menjadi tersusun dan menghalang aliran darah yang betul.

Satu lagi gejala embolisme septik adalah kebas. Para anggota badan, jari dan lokasi lain dari badan dapat merasa mati rasa atau merasakan akibat pengurangan darah dan oksigen ke kawasan tersebut. Kulit di kawasan yang terjejas boleh berasa sejuk ke sentuhan. Dalam sesetengah keadaan, mungkin ada kekurangan denyut ke kawasan tersebut juga.

Strok adalah kejadian biasa yang boleh menyebabkan embolisme dan biasanya dirujuk sebagai septik strok. Sama seperti embolisme tradisional, strok septik menyekat aliran darah ke dan dari hati, yang mempengaruhi fungsi injap jantung. Ini mengejutkan hati dan boleh menyebabkan kegagalan lengkap. Kegagalan ini memberi kesan kepada jumlah darah yang beredar melalui badan bersama-sama, termasuk aliran darah ke otak. Tanpa aliran darah ini, otak kekurangan oksigen yang diperlukan.

Mengkiagnosis embolisme septik boleh menjadi sukar untuk profesional perubatan. Ujian darah menunjukkan ketinggian dalam sel darah putih, yang menandakan jangkitan, tetapi ia tidak selalu menunjukkan punca jangkitan. Dalam banyak keadaan, tapak jangkitan tidak menunjukkan gejala biasa. Tidak mungkin terdapat pembengkakan atau kemerahan yang kelihatan, yang boleh menjadikan diagnosis lebih sukar.

Imbasan tomografi komputer boleh dibuktikan juga tidak sesuai. Imbasan ini sering digunakan untuk mencari pelbagai masalah dengan jantung dan sistem paru-paru. Masalahnya ialah mereka tidak mempunyai keupayaan untuk menunjukkan penyumbatan yang disebabkan oleh tisu berjangkit yang berlaku dengan embolisme septik. Mereka hanya boleh menunjukkan imej pepejal atau tebal yang biasa dengan pembekuan darah atau pembengkakan plak.

Angiograms dan pengimejan resonans magnetik (MRI) adalah dua jenis ujian yang biasa digunakan untuk mendiagnosis embolisme septik. Kedua-dua ujian ini memberikan pengimejan tersumbat di dalam kapal dan injap jantung. MRI boleh digunakan dengan atau tanpa kontras seperti yang diperlukan untuk mendapatkan imej yang sesuai. Angiograms menggunakan kamera kecil yang dilayari melalui kapal di tapak penyumbatan untuk mendapatkan pandangan yang lebih baik.