apakah edema haba?

Edema haba adalah pembengkakan kaki yang berkaitan dengan pendedahan kepada suhu tinggi. Ia biasanya berlaku semasa gelombang panas, apabila suhu luar biasa tinggi, atau apabila seseorang yang terbiasa dengan suasana sejuk atau iklim sederhana yang panas. Keadaan ini sendiri tidak berbahaya, tetapi ia boleh menjadi tanda bahawa seseorang boleh berisiko untuk penyakit yang berkaitan dengan haba yang lebih serius, seperti penyakit panas. Terdapat beberapa langkah yang boleh digunakan oleh orang untuk mencegah dan menangani edema haba.

Keadaan ini berlaku apabila badan mula mengekalkan air dan mengalami masalah garam excreting. Ia dipercayai dikaitkan dengan peningkatan hormon aldosteron. Edema haba boleh dilaraskan selepas sehari atau lebih dalam iklim yang luar biasa hangat, atau ia boleh dimulakan lebih cepat pada orang yang bekerja di luar atau terlibat dalam aktiviti fizikal berat.

Orang biasanya perasan bahawa cincin dan perhiasan lain merasa ketat. Edema haba sering diiringi dengan pembilasan muka. Pakaian mungkin terasa ketat, pesakit biasanya berpeluh, dan biasanya terdapat sensasi panas dan tidak selesa.

Rawatan segera untuk edema haba melibatkan pesakit ke tempat yang sejuk, menyediakan cecair sejuk untuk diminum, dan mengangkat kaki untuk mengurangkan bengkak. Edema boleh menyelesaikan dengan cepat di lokasi seperti bangunan berhawa dingin, membantu pesakit berasa lebih selesa. Ini juga akan menghalang penyakit panas dan penyakit yang berkaitan dengan haba yang lebih serius.

Membenarkan orang ramai untuk menyesuaikan diri dengan perlahan terhadap kesan haba boleh mengurangkan risiko yang menyebabkan edema yang panas. Jika cuaca panas, orang harus berusaha untuk menghabiskan masa di tempat yang sejuk dan harus bekerja atau terlibat dalam aktiviti fizikal dalam pecah, dan bukan pada bahagian paling hangat hari, untuk memberi peluang kepada tubuh mereka untuk menyesuaikan diri. Orang yang bergerak ke iklim yang panas harus membawa lapisan pakaian supaya mereka boleh berpakaian untuk panas, dan harus memastikan bahawa mereka mempunyai akses ke tempat yang sejuk untuk berehat jika mereka mula merasa terlalu panas.

Jika cuaca panas dan seseorang melaporkan perasaan pening atau keliru, adalah kata-kata yang tergelincir atau tersandung, atau berkelakuan tidak normal dengan cara lain, orang itu harus dibawa ke hospital untuk rawatan untuk penyakit panas. Haba boleh bermula dengan tiba-tiba dan orang mempunyai tahap kepekaan yang berbeza-beza kepada haba. Oleh itu, sesetengah orang mungkin baik dalam suhu tertentu, sementara yang lain mungkin berisiko terkena panas.