Apakah diet yang lembut?

Diet yang lembut adalah salah satu makanan yang dihidangkan, dibersihkan, atau diletakkan dalam sos untuk mudah menelan. Jenis diet biasanya disyorkan selepas apa-apa jenis rahang, tekak, atau pembedahan jejak pencernaan, serta selepas pemasangan pendakap pergigian baru. Pesakit boleh makan pelbagai jenis dan jenis makanan, tetapi mereka semua mesti mempunyai tekstur lembut.

Apabila pulih dari pembedahan, adalah penting untuk makan diet yang seimbang untuk mendapatkan semua vitamin, mineral, dan nutrien penting. Lima kumpulan makanan utama adalah karbohidrat kompleks atau bijirin, protein, tenusu, minyak, buah-buahan, dan sayur-sayuran. Makanan dari semua kumpulan makanan boleh dimasukkan ke dalam jenis diet dengan sedikit usaha dan perancangan. Sesetengah makanan memberi mereka makanan yang mudah, sementara yang lain memberikan lebih banyak cabaran.

Karbohidrat dan bijirin yang kompleks adalah penting untuk diet yang sihat, memberikan tenaga jangka panjang dan membantu pencernaan. Bijirin masak adalah hidangan lembut yang boleh disiapkan dengan mudah untuk diet yang lembut. Bijirin sejuk boleh dibiarkan duduk di dalam susu selama 5 hingga 10 minit sehingga mereka basah. Hidangan pasta, beras, dan risotto boleh dibersihkan dalam pengisar atau dimasak sehingga ia sangat lembut.

Protein memerlukan lebih kreativiti, kerana barang-barang ini cenderung mempunyai tekstur yang lebih kompleks. Kacang boleh ditumbuk dan dicampur dengan pelbagai sos dan krim untuk sumber protein lazat. Hidangan berasaskan daging seperti lasagna atau bakso boleh dihidangkan. Ikan kaleng atau ayam adalah mudah untuk menyediakan dan berkhidmat, sementara ikan goreng atau goreng ikan juga merupakan sumber protein yang baik dan cenderung menjadi lebih ringan untuk dicerna.

Keju kotej, yogurt, telur hancur, dan omelet mudah disediakan dan tinggi dalam protein dan tenusu. Pada diet yang lembut, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah kumpulan makanan yang paling mudah untuk ditukar. Pelbagai jus buah-buahan dan sayuran, sup, dan sayur-sayuran tulen dapat dengan cepat dan mudah disediakan.

Mengekalkan selera makan yang sihat dan mendapatkan semula kekuatan selepas pembedahan memerlukan lebih daripada sekadar kalori. Makanan yang menarik untuk dilihat dan rasa menggalakkan kembalinya selera makan dan meningkatkan keseronokan makanan. Sukar untuk membuat makanan yang paling lembut kelihatan menarik, tetapi agak mudah untuk menjadikannya lebih baik. Orang-orang harus menggunakan bahan-bahan yang berkualiti, mengelakkan produk makanan kalori yang dikurangkan, dan ingat bahawa lemak dan minyak menyumbang banyak ke arah memberi makanan yang baik. Mereka perlu menggunakan susu penuh lemak dan krim untuk meningkatkan kekayaan makanan, tetapi elakkan minyak yang berlebihan, kerana ini boleh mengakibatkan pencernaan yang mengganggu.