apakah diet jantung?

Ramai orang yang mengalami masalah jantung, atau kecenderungan kepada mereka, perlu mengikuti beberapa jenis diet jantung untuk merawat atau mencegah penyakit kardiovaskular. Biasanya, diet perubatan ini terdiri daripada makanan yang sihat seperti bijirin, serat, buah-buahan dan sayur-sayuran. Diet kardiak biasanya dicipta oleh orang diet, dan mereka melarang makanan berbahaya, termasuk jenis lemak, natrium, kolesterol dan kadang-kadang kafein. Di Amerika Syarikat, mereka sering mengikut garis panduan asas Program Pendidikan Kolesterol Nasional.

Sesetengah orang menggunakan diet ini untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan dan menggalakkan penurunan berat badan. Sarapan yang sihat hati yang sihat termasuk beberapa bentuk bijirin dan serat, seperti bijirin rendah gula atau buah oat dan buah. Makan tengah hari boleh terdiri daripada sandwich dada ayam bakar pada roti gandum bersama dengan tongkat lobak di sebelah. Makanan ringan sepanjang hari biasanya terdiri daripada buah-buahan seperti epal atau anggur. Satu contoh makan malam mungkin adalah sekeping ikan bakar, sayur panggang atau kukus seperti asparagus atau brokoli dan salad sampingan kecil dengan jus limau sebagai salad dressing.

Salah satu ciri utama diet jantung ialah menghilangkan lemak tidak sihat daripada makanan, termasuk lemak tepu, lemak tak jenuh tunggal, lemak tak jenuh dan lemak trans. Lemak tepu diketahui menyumbang kepada kolesterol tinggi dan trigliserida, yang biasanya menyebabkan pembentukan plak pada dinding saluran darah dan menjadikannya lebih sukar bagi jantung untuk mengepam darah. Lemak trans boleh meningkatkan lipoprotein berkepadatan rendah (LDL) dan mengurangkan lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL), dan mereka sering dijumpai dalam makanan yang diproses. Lazimnya, diet itu akan mengurangkan penggunaan bacon, daging makan tengah hari, keju, susu tinggi lemak, daging merah lemak tinggi dan banyak produk roti, seperti donat.

Ramai doktor dan pakar diet percaya bahawa natrium perlu dihadkan kepada 2,000 mg hingga 4,000 mg sehari dalam diet jantung. Natrium mempunyai kecenderungan semula jadi untuk meningkatkan tekanan darah dan boleh mempunyai kesan diuretik negatif apabila digunakan dengan ubat. Diet yang sihat hati biasanya akan menyekat makanan ringan dan asin meja asin. Sesetengah orang berfikir bahawa apa-apa makanan yang mengandungi lebih daripada 140 mg natrium harus dielakkan selama-lamanya.

Mengehadkan makanan dengan kolesterol tinggi adalah satu lagi ciri diet diet khas. Makanan jenis ini boleh termasuk mentega, daging merah, produk tenusu tinggi lemak dan kuning telur. Kolesterol terlalu teruk (LDL) boleh menyumbang kepada simpanan lemak di dalam saluran darah, yang boleh menyebabkan serangan jantung. Diet jantung biasanya menyarankan bahawa seseorang tidak mengambil 200 mg kolesterol sehari.

Pengambilan kafein pada banyak diet jantung adalah terhad kepada kurang daripada dua barang yang mengandungi kafein setiap hari. Ia adalah perangsang dan boleh meningkatkan kadar denyutan seseorang, yang meletakkan banyak orang dengan masalah kardiovaskular berisiko serangan jantung. Seseorang di dalam diet ini mungkin menganggap minum teh hijau sebagai ganti minuman berkafein lain.