Apakah diabetes mellitus?

Diabetes mellitus adalah istilah yang luas yang menggambarkan keadaan di mana seseorang berakhir dengan terlalu banyak gula, atau glukosa, dalam aliran darah mereka, dan tidak mencukupi masuk ke dalam sel mereka untuk dibakar sebagai tenaga. Walaupun semua jenis diabetes mempunyai hasil akhir yang sama, terdapat keadaan yang sangat berbeza yang berada di bawah payung istilah ini.

Kencing manis jenis 1 adalah sejenis diabetes mellitus di mana gula darah seseorang menjadi tinggi kerana tubuh mereka tidak lagi dapat menghasilkan insulin, hormon yang memindahkan glukosa keluar dari aliran darah dan ke dalam sel, di mana ia digunakan untuk tenaga. Diabetes jenis 1 berlaku apabila sel-sel beta dalam pankreas, yang menghasilkan insulin, dimusnahkan. Biasanya ini disebabkan oleh penyakit autoimun, di mana sistem imun manusia menyerang dan memusnahkan sel beta.

Walaupun kita tahu bahawa penyakit autoimun adalah genetik, ia masih tidak diketahui apa yang mencetuskan tindak balas autoimun. Ia boleh berlaku pada bila-bila masa. Oleh itu, seseorang boleh didiagnosis sebagai diabetes jenis 1 pada sebarang umur, dan bukan hanya pada masa kanak-kanak seperti yang difikirkan sebelumnya. Tambahan pula, pada masa seseorang didiagnosis sebagai diabetes, antibodi yang membunuh sel-sel beta telah bekerja selama beberapa waktu: Pankreas mempunyai keupayaan untuk mengimbangi kehilangan sel penghasil insulin sehingga sebanyak 90 peratus daripada sel beta telah dimusnahkan.

Diabetes jenis 2 adalah keadaan yang berbeza, dan menyumbang sembilan daripada sepuluh orang dengan diabetes mellitus. Orang dengan penyakit ini masih menghasilkan insulin, sebenarnya mereka biasanya menghasilkan lebih banyak insulin daripada yang mereka perlukan. Tubuh mereka hanya tahan terhadap insulin, yang bermaksud mereka menggunakannya dengan lebih cekap daripada yang seharusnya.

Penyebab diabetes jenis 2 lebih rumit daripada diabetes jenis 1. Sesetengah orang didiagnosis dengan jenis 2 apabila mereka semakin tua, dan badan mereka mungkin kurang berkesan. Walau bagaimanapun, peningkatan pesakit kencing manis jenis 2 yang semakin meningkat telah menyebabkan penyakit ini disebabkan oleh diet yang kurang sihat, kurang senaman, dan obesiti, terutamanya di Amerika Syarikat. Malah, sehingga baru-baru ini penyakit ini dianggap berlaku hanya di kalangan orang tengah dan tua, kini ia didiagnosis pada orang dewasa yang lebih muda dan bahkan pada kanak-kanak, mungkin kerana kemerosotan amalan yang sihat seperti nutrisi dan senaman yang betul, dan semakin ramai orang gemuk di Amerika Syarikat.

Sama ada penyakit itu adalah jenis 1 atau jenis 2, simptom diabetes adalah sama. Apabila gula darah terlalu tinggi, buah pinggang menapis banyak glukosa tambahan, malangnya mengambil banyak cecair dengannya. Akibatnya, pesakit kencing manis dengan gula yang tidak terkawal menderita akibat dahaga yang kerap dan kencing kerap. Gejala-gejala diabetes yang lain termasuk kekejangan otot, yang disebabkan oleh penapisan badan dari aliran darah bersama-sama dengan glukosa dan cecair, dan penglihatan kabur, yang disebabkan oleh paras glukosa yang tinggi di mata. Selain itu, diabetes mellitus yang tidak terkawal sering menghasilkan penurunan berat badan yang cepat: Walaupun orang mungkin makan lebih banyak daripada biasa, dan walaupun gula darahnya tinggi, sel-sel badan pada dasarnya kelaparan hingga mati kerana mereka tidak dapat mengakses mana-mana glukosa itu.

Sesiapa yang menghidap kencing manis dengan keputusan akhir yang sama: terlalu banyak glukosa dalam aliran darah. Walau bagaimanapun, kerana ini berlaku atas sebab-sebab yang berbeza bergantung kepada sama ada penyakit itu adalah jenis 1 atau jenis 2, rawatan adalah sangat berbeza untuk setiap orang. Pesakit diabetes jenis 1 tidak boleh membuat insulin mereka sendiri, oleh itu mereka perlu disuntik dengannya. Jumlah insulin berbeza mengikut diet, gaya hidup, dan faktor-faktor lain.

Diabetes jenis 2, sebaliknya, biasanya mengambil ubat untuk membantu mereka menggunakan insulin mereka sendiri dengan lebih cekap. Mereka juga biasanya dinasihatkan untuk bersenam secara kerap dan mengikuti diet yang lebih sihat, rendah karbohidrat. Malah, dalam beberapa jenis pesakit kencing manis, senaman dan pemakanan sahaja boleh mengawal dan bahkan mengembalikan permulaan diabetes mellitus. Walau bagaimanapun, pesakit diabetes jenis 2 yang mempunyai kawalan darah yang rendah mungkin perlu mengimbangi kecacatan badan mereka dengan menyuntik insulin tambahan.